Index Vakbarát Hírportál

Húsz év után kiürült a NATO afganisztáni légitámaszpontja, egyre nagyobb veszélyben a nők jogai

2021. július 2., péntek 11:41

Csaknem húsz év után az amerikai hadsereg katonái kivonultak az afganisztáni Bagram légi támaszpontról, amely a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ellen indított háború egyik központja volt.

A támaszpontot teljesen átadták az afgán kormányerőknek, melyek az utóbbi időben vereségek sorát szenvedi el a megállíthatatlanul előrenyomuló tálib fegyveresektől.  

A BBC kiemeli, hogy a kivonulás az amerikai és NATO-misszió alatt a női jogok terén elért előrelépést veszélyezteti. Például azt, hogy iskolába járjanak, vagy úgy egyáltalán kimenjenek az utcára férfi felügyelet nélkül. A bagrami repülőtérnek pedig ebben fontos szerepe volt, mellette halad az út a női iskolába. 

Hogy az iszlám egy nagyon fundamentalista, lassan már a szaúdiakat is megszégyenítő verzióját valló tálibok miként is vélekednek a női jogokról, és mi a szándékuk a nőkkel, és hogy milyen rendszert vezetnének be Afganisztánban, azt a Vice riportja kiválóan szemlélteti. A riporternőnek (!) nyilatkozó tálib parancsnok nem túl meggyőző abban, hogy a nők jogait a demokratikus értékeknek megfelelően fogják biztosítani. Úgy fogalmaz: amit a kormány női jogok alatt ért, az az, hogy a nők szabadon lófrálnak egy szabad társadalomban. De az iszlám nem ilyen jogokat garantál nekik. 

A bagrami kivonulás a legegyértelműbb jele annak, hogy az utolsó 2500-3500 amerikai katona afganisztáni szolgálata is a végéhez közeledik. Joe Biden amerikai elnök azt ígérte, hogy az amerikai erők szeptember 11-ig elhagyják Afganisztánt – emlékeztet az MTI. 

A NATO-szövetségesek többsége már a héten kivonult. A német hadsereg utolsó egysége szerdán tért haza Afganisztánból. Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb létszámmal vett részt az afganisztáni NATO-misszióban.

Az Egyesült Államok biztonsági okokra hivatkozva nem közölte, hogy mikor hagyják el az utolsó amerikai katonák az ázsiai országot. A végleges kivonulás előtt a jelenleg török és amerikai katonák által biztosított kabuli nemzetközi repülőtér védelme is tisztázásra vár. Ehhez – értesülések szerint – Magyarország is felajánlotta segítségét

Rovatok