Index Vakbarát Hírportál

A fekete gomba is pusztít a delta-variáns mellett

2021. július 2., péntek 17:24

Indiában a koronavírus hivatalosan négyszázezer halottat követelt. Ezek felét az elmúlt hónapok második hullámában regisztrálták, aminek eredményeként szinte teljesen megbénult az egészségügyi rendszer és csúcsra járatták a krematóriumokat. De a delta-variáns mellett egy gombás megbetegedés is terjed.

Idén áprilisban 17,6 millió fertőzöttet regisztráltak, a számuk májusra 25 millióra nőtt, és jelenleg már harminc és fél millió fertőzöttnél tartanak. Szakértők szerint a valós szám azonban ennek többszöröse lehet. Erre a krematóriumokból és a Gangeszben talált holttestek nagy számából lehet következtetni. Az 1,3 milliárd lakosú országban nagy gondot jelent pontosan számon tartani a fertőzötteket, és az újdelhi egészségügyi központ igazgatója szerint a különbség a bejelentett és a be nem jelentett fertőzöttek száma között majdnem harmincszoros lehet.

Egy áprilisi kutatás már azt mutatta, hogy tavaszra India készletei kimerültek. A tesztközpontok túlzsúfoltak, a kórházakban elfogytak a férőhelyek és az ápolók. Április óta duplájára nőtt a fertőzöttek száma, így csak találgatni lehet, hogy mennyire is lehet pontos ez a szám.

Jelenleg India a második helyen áll a világon 30,45 millió fertőzöttel, míg az Egyesült Államokban 33 millió fertőzöttet tartanak számon. Ellenben, ha igaz a szakértők állítása, és valóban durván alábecsülték az indiai fertőzöttek számát, akkor majdnem egymilliárd indiai fertőződött meg és

közel egymillió életet követelt eddig a koronavírus.

„A halálozások alulértékelését a szövetségi államokon kell számonkérni, főleg a rendszer hiányosságai miatt, tehát ez azt jelenti, hogy soha nem fogunk valós képet kapni arról, hogy hány embert veszítettünk el a második hullámban” – mondta a Rajagiri Társadalomtudományi Főiskola egyik professzora.

A delta-variáns mellett más is fenyegeti az indiaiakat.

Kiderült ugyanis, hogy a Covid–19 katasztrofális második hulláma alatt a vírussal fertőzött ezrek elkaptak egy ritka gombás betegséget is, amelyet mucormycosisnak vagy fekete gombának hívnak. A gombásodás az orr feketedését vagy elszíneződését, homályos vagy kettős látást, mellkasi fájdalmat, nehézlégzést, vér felköhögését okozhatja, de van, akinél látásvesztés lép fel.

India májusban elrendelte a mucormycosis szigorúbb felügyeletét, mivel ez fokozta a koronavírusos betegek, különösen a szteroiddal kezeltek és a cukorbetegek körében jelentkező nehézségeket. Szakértők szerint bizonyos, az immunrendszert elnyomó gyógyszerek túlzott alkalmazása vezethet a gombás fertőzés belobbanásához.

Sok mucormycosisesetet regisztráltunk a Covid-fertőzések után, mivel a Covid maga köztudottan csökkenti az immunitást 

– mondta a mumbai városi kórház szemészeti osztályának vezetője.

Az esetek száma ugyan csökkent a májusi csúcs óta, de kormánytisztviselők és szakértők is arra figyelmeztettek, hogy az ország esetleges újranyitása nyomán kialakulhat a harmadik hullám, és egy újabb delta-mutáns megjelenése esetén az eddigieknél sokkal szigorúbb szabályokat kell majd bevezetni az emberek megóvása érdekében.

(Borítókép: Orvosi személyzet koronavírussal fertőzött beteget ápol egy Covid–19-kórház sürgősségi osztályán 2021. május 3-án Újdelhiben, Indiában. Fotó: Rebecca Conway / Getty Images)

Rovatok