Index Vakbarát Hírportál

Rekordszámú migráns érkezett Litvániába Fehéroroszországból

2021. július 3., szombat 08:27 | aznap frissítve

Rekordszámú illegális bevándorló érkezett Litvániába Fehéroroszországból 24 óra alatt pénteken: a litván határőrség 150 ember vett őrizetbe – írja az MTI.

Ezzel az idén 800 körülire emelkedett a Litvániába – és ezzel az Európai Unió területére –törvénytelenül belépők száma, míg tavaly mindössze 81-et fogtak el a litván határon. A migránsok többsége Irakból és Szíriából indult útnak.      

A litván kormány szerint Fehéroroszország szándékosan engedi át határán a migránsokat.  

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken litvániai látogatásán támogatást ígért Vilniusnak határai ellenőrzéséhez. „ Aggodalmaik és problémáik itt, Litvániában európai gondok és aggodalmak”  – mondta.

A migrációról az Európai Tanács múlt heti ülésén is szó, ahol az európai vezetők leszögezték: elutasítják azt, hogy egyes országok politikai célokra használják fel a migrációt. 

Egy másik határt viszont lezártak a belaruszok 

Az Ukrajnával közös határ lezárását rendelte el biztonsági okokra hivatkozva pénteken Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök – jelentette pénteken a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

A BelTA beszámolója szerint az elnök az ország függetlenségi napjának (július 3.) alkalmából tartott gyűlésen arról számolt be, hogy olyan csoportosulásokat azonosítottak, amelyek puccsot akartak elkövetni Fehéroroszországban.

Hatalmas mennyiségű fegyver érkezik Ukrajnából Fehéroroszországba. Ezért utasítottam a határőrséget, hogy teljes mértékben zárják le az Ukrajnával közös határt

– mondta Lukasenka a jelentés szerint. 

A belarusz elnök azt állítja, hogy a hatóságok által felfedezett alvó terrorsejtek – úgynevezett önvédelmi egységek – megpróbálták tönkretenni az orosz haditengerészet kommunikációs központját a fehéroroszországi Vilejka városában. Az elnök szerint az akcióhoz Ukrajnából hoztak be különböző eszközöket, köztük hőkamerákat.

Lukasenka tájékoztatása szerint az akcióban részt vevő összes embert két napon belül letartóztatták és az esetet  Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is megvitatta legutóbbi telefonbeszélgetésük során.

Rovatok