Index Vakbarát Hírportál

Jól van Ferenc pápa a műtét után

2021. július 5., hétfő 06:33 | aznap frissítve

Ferenc pápának vastagbél-divertikulózis, magyarul bélfali sérv miatt volt szüksége az operációra. A 84 éves katolikus egyházfő szervezete jól reagált az orvosi beavatkozásra – közölte vasárnap éjféltájban Matteo Bruni szentszéki szóvivő.

Az előre tervezett műtétet az esti órákban hajtotta végre altatással a római Gemelli-klinikán Sergio Alferi orvosprofesszor és kilenc munkatársa.  A La Repubblica napilap és más hírportálok szerint a műtét többórás volt, és a pápa legalább öt napig kórházban marad. 

Szemtanúk szerint Ferenc pápa közvetlenül a vasárnap délben mondott úrangyala-imádság és az azt kísérő beszéd után, egyetlen kísérővel, gépkocsin elhagyta a Vatikánt, és a pápai államtól alig tíz percre levő kórházba ment. A sebészi beavatkozás előtti vizsgálatokat már korábban elvégezték. 

Az orvos-pap Agostino Gemelliről elnevezett klinika a mindenkori pápa kórházaként ismert: elsőként 1961-ben XXIII. János pápát kezelték ott, de a legtöbbször II. János Pál pápa volt betege a klinikának. A lengyel pápa 1996-os kezelésekor a harmadik Vatikánnak nevezte a Gemellit, mivel ott tartózkodott a legtöbbet a városállam és a nyári rezidencia, a Castel Gandolfo után.

Három órával a műtétről szóló hír előtt a katolikus egyházfő még köszöntötte a hívőket a Szent Péter téren, és hivatalosan bejelentette, hogy szeptember 12-án Szlovákia felé útba ejti Magyarországot is, ahol ő fogja koncelebrálni az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus záró szentmiséjét.

Mint ismert, Ferenc pápa tüdejének egy részét eltávolították, amikor még 21 éves volt. Köztudott az is, hogy gyakorta isiászban szenved. 2019-ben egy másik római klinikán szürkehályog miatti műtéte volt. 

Rovatok