Index Vakbarát Hírportál

Véget vetne a gyerekek internetes zaklatásának az Európai Bizottság

2021. július 6., kedd 10:21

Az Európai Bizottság új jogszabályt javasol a gyermekek online szexuális zaklatásának felszámolására még ebben az évben – jelentette be a belügyekért felelős biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Az MTI beszámolója szerint az ülés napirendjén az Európai Parlament és a tagállami kormányokat tömörítő tanács ideiglenes áprilisi megállapodása szerepelt, amely a gyermekek online szexuális kizsákmányolásának megakadályozását célozza.

Az Európai Bizottság javaslata kötelezni fogja az internetes szolgáltatókat, hogy bejelentsék az ilyen jellegű bűncselekményeket

– mondta Ylva Johansson. Az ideiglenes megállapodásról azt mondta: elősegíti a bűntettek bejelentését a szolgáltatók részéről, biztosítva egyben az adatvédelmet, azonban csak köztes intézkedés.

Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a gyermekbántalmazást ábrázoló képek és videók megosztása és cseréje az interneten, ami annak is tulajdonítható, hogy a szolgáltatók kevesebb ilyen bűncselekményt jelentettek be

– közölte Ylva Johansson. Hozzátette: a bejelentések 95 százaléka egy szolgáltatótól származott, tehát nem elég, ha a vállalatok pusztán önkéntes alapon tájékoztatják az illetékes szerveket.

A biztos azt is elmondta, hogy a testület uniós központot létesít, amely támogatja majd a hatóságokat és az internetes vállalatokat a gyermekkel szembeni online visszaélések kivizsgálásában és megelőzésében.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz uniós parlamenti képviselője közölte: egyre gyorsabban terjednek a gyermekekre káros tartalmak, a pedofil bűncselekmények és visszaélések az internetes információáramlás következtében. A bűnelkövetők könnyebben férnek áldozataikhoz, ugyanakkor nehezebb a nyomukra akadni. Ebben a helyzetben gyors és hatékony cselekvésre van szükség, uniós és nemzeti szinten is biztosítani kell a gyermekek védelmét – tette hozzá.

Minden döntésnél a gyermek mindenek felett álló érdekét kell tekinteni

– közölte az ENSZ gyermekjogi és az EU alapjogi kartájára hivatkozva. Mint mondta, a társjogalkotók közötti megállapodás üdvözlendő, ám csak átmeneti megoldást jelent. Hozzátette:

Hosszú távon olyan szabályzást kell kidolgozni, amely kötelezővé teszi az ilyen tartalmak szűrését. 

Rovatok