Index Vakbarát Hírportál

Milliók várják rettegve, hogy az Elsa hurrikán milyen pusztítást hoz Floridára

2021. július 7., szerda 15:01

Az Elsa hurrikán óránként 120 kilométeres széllel észak felé halad a floridai partoknál a Tampa-öböl közelében. A héten Georgia-ban és a Karolinákban okozhat még károkat a viharos szél és a rengeteg eső, majd a vihar péntekre éri el az Atlanti-óceánt.

Az Elsa hurrikán óránként 120 kilométeres széllel észak felé halad a floridai partoknál a Tampa-öböl közelében. A héten Georgia-ban és a Karolinában okozhat még károkat a viharos szél és a rengeteg eső, majd a vihar péntekre éri el az Atlanti-óceánt.

Az Elsa trópusi vihart kedden este minősítették át hurrikánná, és az amerikai hurrikán figyelő központ, Florida kormányzója, valamint  Biden elnök szükségállapotot hirdetett ki a Tampa-öböl körzetében, 33 megyében. A hurrikán legpusztítóbb formájában magyar idő szerint szerda  délután fog lecsapni a szárazföldre.

A viharos szelet heves esőzések kísérik majd, és az előrejelzések szerint körülbelül 7-20 centiméter eső hullhat Florida Keys-től északra a félsziget nyugati partjai mentén, ami heves áradásokhoz is vezethet. 

A szakemberek bíznak abban, hogy a nagy mennyiségű eső nem okoz majd újabb szivárgást Piney Pointnál.

Az év elején a szennyvízgyűjtő telephely környezeti rémálommá vált, amikor egy üzemzavar miatt szivárgást észleltek egy tónál, amelyből aztán egymillió liter szennyvíz került át a Tampa-öbölbe. A szivárgást és a magas fokú szennyezést mintegy 900 millió liter vízzel tudták csak felhígítani, és megállítani a veszélyes szivárgást. 

Florida déli és nyugati részén élők már töltik a homokzsákokat, megnyitották a menedékházakat, bezártak az üzletek és az iskolák, valamint készültségbe helyezték a helyi katasztrófavédelmi egységeket. 

A térség reptereit és a látványparkokat egy napra bezárták, illetve biztonsági okokból törölték a járatokat.

A hatóságok arra kérik az embereket, hogy mindenki maradjon otthon és semmiképpen ne üljenek autóba, amíg a hurrikán el nem vonul. 

Rovatok