Index Vakbarát Hírportál

Nem tetszik a magyar terv az Európai Bizottságnak, nem jöhet a pénz

2021. július 7., szerda 12:12

Az Európai Bizottság nem akarja támogatni annak a 7,2 milliárd eurós támogatásnak a folyósítását, amelyre Magyarország a 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alapból (RRF) kért – írja diplomáciai forrásaira hivatkozva a Politico. A határidő július 12. lenne, a brüsszeli testület azonban elégedetlen azokkal a korrupcióellenes erőfeszítésekkel, amelyekre a magyar kormány készül a támogatásért benyújtott helyreállítási terv tanúsága szerint.

A pénz folyósításának a feltétele az, hogy egy-egy EU-tagország reformok bevezetésével teljesítse a neki megfogalmazott ajánlásokat, és állítson fel egy ellenőrző mechanizmust is, amely kizárja az összeférhetetlenséget, a csalást és a kettős támogatást is. Magyarországtól azt kérték, hogy határozottabb ügyészségi fellépéssel, a bírói függetlenség erősítésével és a közérdekű adatokhoz való hozzáférés biztosításával növelje a korrupcióellenes erőfeszítéseit. A Politicónak nyilatkozó brüsszeli források szerint a magyar terv két kritériumot nem teljesít. 

Az Orbán-kormány még májusban nyújtotta be helyreállítási tervét. Bár Magyarországnak átszámítva 5900 milliárd forint járna, ebből a kormány csak a 45 százalékára, körülbelül 2500 milliárd forintra tartott igényt. Ezt a 2500 milliárd forintot vissza nem térítendő támogatásként kapnánk, a fennmaradó része viszont hitel. A budapesti döntés hátterében pedig eleve az állhatott, hogy a kormány nem akar vitázni az Európai Bizottsággal a pénz elköltésének módjáról.

A Politico kérdésére az Európai Bizottság nem akarta elárulni, hogy az ügyben mi a következő lépés, de diplomaták nem hivatalos közlése szerint a labda most már magyar térfélen pattog.

Varga Judit igazságügyi miniszter kedden egy Facebook-posztban azt írta, nem igaz, amit a dpa német hírügynökség ír, vagyis hogy az Európai Bizottság visszadobta volna a tervet, ehelyett arról van szó, hogy a brüsszeli testület új igényeket fogalmazott meg a gyermekvédelmi törvény – vagyis a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozás – elfogadása után.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Olivier Matthys / AFP)

Rovatok