Index Vakbarát Hírportál

Megfogadták Szijjártó tanácsát, épül a kerítés

2021. július 7., szerda 21:00 | aznap frissítve

Litvánia „fizikai akadályt” létesít Fehéroroszországgal közös határán, és a hadsereget is beveti a szomszédja felől érkező illegális bevándorlás megfékezésére – jelentette be Ingrida Simonyte miniszterelnök szerdán Vilniusban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán javasolta a litvánoknak, hogy a kerítéssel védekezzenek a migráció ellen. A jelek szerint a litván miniszterelnök megfogadta a tanácsot. 

Ingrida Simonyte – a határsértőknél lefoglalt bizonyítékokra hivatkozva – azzal vádolta meg Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjét, hogy légi járatokkal szállítanak be embereket Minszkbe, majd továbbküldi őket a balti állam felé.

Vannak utazási irodák, amelyek közvetlen járatokat kínálnak például Minszk és Bagdad között, továbbá ügynökségek Fehéroroszországban és más országokban, amelyek „turistákat” próbálnak Minszkbe csalogatni

– mondta Simonyte a Reutersnek adott interjúban. Szavai szerint a legtöbb migráns a bagdadi repülőtéren keresztül érkezett Minszkbe, de nem zárható ki, hogy Isztambulból is sokan érkeztek. 

A kormányfő által említett bizonyítékok között a minszki székhelyű UmnoTuri és Centrkurort utazási irodák május 27-én és június 7-én keltezett, a fehérorosz külügyminisztériumnak küldött vízumkérelmei szerepelnek három iraki állampolgár számára. Ezenkívül a hírügynökségeknek megküldött másolatok között mellékelték a Belavia fehérorosz légitársaság Isztambul-Minszk járatának beszállókártyáját, amelyet szintén az egyik illegális bevándorlónál találták meg.

Simonyte azt is közölte, hogy idén eddig több mint 1300 migránst tartóztattak fel a litván hatóságok, míg a tavalyi év egészében csak 81-et. A menedékkérők többsége iraki, szíriai és afgán állampolgár.

Az egész folyamatot hibrid agresszióként értékeljük, amely nemcsak Litvánia, de az egész Európai Unió ellen irányul 

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

A litván külügyminisztérium nemrég közölte, hogy Gabrielius Landsbergis tárcavezető jövő hétre tervezett bagdadi látogatásának előkészítésén dolgozik. A miniszter az illegális bevándorlás problémáját akarja megvitatni az iraki vezetéssel. 

Beszámoltak továbbá arról is, hogy Litvánia egy diplomatára korlátozza a vilniusi fehérorosz nagykövetség létszámát.  Rajta kívül csak egy háromfős technikai személyzetet engedélyeznek a diplomáciai képviseleten.

Rovatok