Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz a sorsa a Bill és Melinda Gates Alapítványnak?

2021. július 8., csütörtök 15:12

Bill Gates és Melinda French Gates két év próbaidőt ad maguknak, hogy lássák, tudnak-e elvált szülei lenni annak a hatalmas jótékonysági alapítványnak, amelyet gyakorlatilag negyedik gyerekükként kezelnek.

Bill Gates és Melinda French Gates 2000-ben együtt alapította jótékonysági szervezetét, a Bill és Melinda Gates Alapítványt, amely azóta 53,8 milliárd dollárt költött globálisan egészségügyre, a szegénység enyhítésére és még sok más szociális probléma megoldására.

A házaspár közösen jelentette be válását két hónapja a Twitteren, és azóta is tart a spekuláció, hogy mi lesz a világ egyik legnagyobb jótékonysági szervezetével.

Mindkettőjüknek fontos az alapítvány jövője és zökkenőmentes működése, ezért ha 2023-ra kiderül, hogy nem tudnak együtt dolgozni, akkor Melinda lemond társelnöki és vagyonkezelői posztjáról, és egy idő elteltével Bill fel is vásárolná Melinda részét.

Azt is nyilatkozták, hogy Melinda esetleg kapna saját erőforrásokat, hogy folytathassa saját, filantróp munkásságát, teljesen elkülönítve az alapítványtól.

Az esetleges szakítás lehetősége ellenére az alapítvány bejelentette, hogy a héten a házaspár újabb 15 milliárd dollárt adományozott jótékony célokra a szervezetnek.

A két tulajdonos Gates emellett megállapodott abban is, hogy bővítik az alapítvány igazgatótanácsi létszámát, hogy „új perspektívákat teremtve segítsék az erőforrások elosztását és a stratégiai irányítást, valamint biztosítsák az alapítvány stabilitását és fenntarthatóságát”. 

Rovatok