Index Vakbarát Hírportál

Kilőhetik a medvét, ha lakott területre téved

2021. július 8., csütörtök 17:18

A román kormány lehetővé tenné a lakott területekre bemerészkedő agresszív medvék kilövését − erről a kabinet csütörtökön első olvasatban vitatott meg egy sürgősségi kormányrendeletet. Az MTI beszámolója szerint a javaslatot Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter nyújtotta be, és reményei szerint jövő héten el is fogadják.

A román kormány ülése után a miniszter ismertette a rendelettervezetet. Ennek értelmében a szabály csak a lakott területekre bemerészkedő medvék eltávolítására vonatkozik, az erdőben levő medvékre nem terjed ki. A vad eltávolításánál a fokozatosságot veszik figyelembe, először megpróbálják elkergetni különböző zajokkal. Ha a medve sem az embertől, sem a zajoktól nem ijed meg, és fennáll a veszélye, hogy támadhat, akkor elkábítják és elhelyezik egy másik régióban.

AMENNYIBEN A MEDVE KÖZVETLEN VESZÉLYT JELENT AZ EMBEREKRE, AGRESSZÍV, VAGY TÖBBSZÖR VISSZAJÁRT A TELEPÜLÉSRE, ÉS AZ ÁTHELYEZÉSE SEM JELENTETT MEGOLDÁST, AKKOR ELALTATJÁK VAGY KILÖVIK.

Az állat eltávolításáért négytagú testület felel, amelyet az érintett közigazgatási egység egyik képviselője, egy csendőr, egy vadász és egy állatorvos alkot. Az állatot akkor lehet kilőni, ha a négy személyből legalább hárman szükségesnek tartják a konkrét helyzet ismeretében.

Tánczos Barna elmondta: ezzel a beavatkozással a lakott területeket akarják megvédeni, hiszen az emberek és javaik biztonságának szavatolása alkotmányos kötelezettség az állam számára. Romániában az elmúlt években elszaporodtak a medvetámadások, jelentős részük Hargita és Kovászna megyében történik. A medvekérdés miatt június 29-re szerveztek nagyszabású demonstrációt, melyről bővebben itt írtunk.

Rovatok