Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Védekező képesség nélkül Magyarország sem lesz biztonságban

2021. július 8., csütörtök 13:01 | aznap frissítve

Magyarország és Szerbia számíthat egymásra, Magyarország minden támogatást megad Szerbiának az európai uniós tagság elnyeréséhez, és ha Magyarországnak lesznek nehézségei, számíthat Szerbiára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Belgrádban, miután Aleksandar Vucic szerb államfővel találkozott.

A kormányfő a szerb elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón közölte: fontos a történelmi tapasztalat, és amikor Szerbia uniós tagságáról van szó, ő a történelmi tapasztalat pozíciójából beszél. Magyarország integrációja idején Lengyelország volt a kulcsország a térségben – idézte fel.

Kiemelte: a Nyugat-Balkán stabilitásának kulcsországa pedig Szerbia. Azzal, hogy Magyarország Szerbia EU-tagsága mellett áll, a teljes Nyugat-Balkán integrációját támogatja – magyarázta. Hozzátette: nagyobb érdeke fűződik az uniónak Szerbia tagságához, mint az országnak.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a járvány ugyan háttérbe szorította a tömeges migráció kérdését, de újra jelentkezik ez a régi probléma. A Nyugat-Balkán stabilitása, a tömeges migrációval szembeni védekező képessége nélkül Magyarország sem lesz biztonságban – jelentette ki.

Kifejtette: a magyar-szerb együttműködésben komoly sikerek vannak mögöttünk, ilyen a vasúti együttműködés, 16 nagyberuházás a járvány ideje alatt is, valamint a gázvezetékek összekötése.

A gázellátást illetően közölte: Magyarország igyekezett korrekt módon megszabni az árakat akkor is, amikor Szerbia szorult helyzetben volt. A közép-európai országoknak meg kell érteniük, hogy a rövidtávú érdekeket felülírja a hosszútávú sorsközösség, bármikor megfordulhat a történelem széljárása, és egy ország rászorulhat a szomszédjára – mutatott rá. Hozzátette: nem lehet stabilizálni a térséget, ha ezt nem értik meg az országok, és ez nemcsak gazdasági, hanem bizalmi, lelki kérdés is.

Rovatok