Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter megkapta a legnagyobbat, amit csak lehet

2021. július 8., csütörtök 13:42 | aznap frissítve

A Szerb Zászló Rendjének Első Fokozata. Így hívják a legmagasabb rangú szerb állami kitüntetést, amelyet most a magyar külgazdasági és külügyminiszter vehetett át Belgrádban. 

Szijjártó Pétert a Magyarország és Szerbia közötti „kiváló kapcsolatok kiépítésében végzett kiemelkedő szerepéért” tüntette ki a  szerb elnök. 

Szijjártó Péter sokat tett Szerbia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak javításáért, és azért, hogy a két ország közötti kapcsolatok olyan szintre léptek, hogy elmondható: soha nem voltak még ilyen jók

– indokolta az állami elismerést Aleksandar Vučić. Köszönetében a magyar diplomácia  irányítója kiemelte, hogy az Európai Unió nem lehet teljes a Nyugat-Balkán és Szerbia nélkül.

Ha mi, az Európai Unió, elmulasztjuk a Nyugat-Balkán integrációját, akkor majd más a helyünkbe fog lépni, és miután elveszítettük az Egyesült Királyságot, nem kívánjuk elveszíteni a Nyugat-Balkánt

– fogalmazott  Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a  térséget a magyar külpolitika fókuszában kívánja tartani.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átveszi a Szerb Zászló Rendjének Első Fokozata kitüntetést Aleksandar Vucic szerb elnöktől Belgrádban 2021. július 8-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok