Index Vakbarát Hírportál

Kíméletlen erővel csapott le a vihar, ki kellett üríteni a gyerektáborokat

2021. július 9., péntek 13:04

Két ember meghalt, két gyereket súlyos állapotban szállítottak kórházba, evakuálni kellett néhány gyermektábor lakóit, akadozik a regionális vasúti közlekedés és mintegy huszonnégyezer háztartás maradt áram nélkül, miután újabb esővel, helyenként jégesővel heves szélvihar söpört végig Csehországon – adta hírül az MTI. A tűzoltókat több mint 1200 helyre riasztották, mert a heves eső következtében megduzzadt kisebb helyi patakok épületeket, pincéket, kerteket öntöttek el. A mentőakciók száma többszöröse a normális napi eseteknek.

A meteorológusok szerint a legsúlyosabb problémák Nyugat- és Dél-Csehországban, valamint az ország északkeleti régióiban vannak.

A dél-csehországi Písek városa mellett a szélvihar egy nagy fát tépett ki, amely az éppen a mellette vezető útra dőlt, maga alá temetve egy arra haladó személygépkocsit. Az autóban egy fiatal házaspár utazott két kiskorú gyermekével. Az autóra dőlt fa törzse alá került szülők a helyszínen életüket vesztették, míg két kiskorú gyermeküket súlyos sérülésekkel kórházba szállították a mentők. A helyi sajtó információi szerint a gyermekek már nincsenek életveszélyben.

A Prágától keletre fekvő Královohradecky régióban két gyermektábor lakóit kellett kimenekíteni, mert a szélvihar felforgatta a sátrak egy részét és a tábor területét elöntötte a közeli patak vize. A több mint száz gyermeket ideiglenesen a közeli települések iskoláiban szállásolták el. Hasonló kényszerű táborbontásra a rádió szerint néhány más helyen is szükség volt.

A kidőlt fák és a leszakadt vezetékek miatt több helyen megszakadt a regionális vasúti összeköttetés. A közutak forgalmának akadályoztatásáról nincsenek hírek.

Két hete tornádó söpört végig Dél-Morvaországon, ami miatt hat ember meghalt, több mint százan kórházba kerültek és az anyagi károkat több milliárd koronára becsülték.

Rovatok