Index Vakbarát Hírportál

Beszólt a román buszsofőr, amiért magyarul beszélnek az utasok

2021. július 9., péntek 09:27

Megtiltotta utasainak a Fany busztáraság egyik sofőrje, hogy magyarul beszéljenek az általa vezetett buszon. Az eset a Kolozsvár és Kisfenes között közlekedő járaton történt – írja a Krónika. Az esetet egy felháborodott magyarfenesi lakos panaszolta el a lapnak.

A magyarfenesi nő arról számolt be, hogy a csütörtök délutáni járaton több falubeli, valamint tordaszentlászlói lakos utazott, akik magyarul beszéltek egymás közt, amikor egyszer csak rájuk szólt a sofőr, holott nem beszéltek sem folyamatosan, sem hangosan. A nő állítása szerint a sofőr azt mondta utasainak:

Befejezitek már? Mert komplett leizzadtam. Mit gondoltok, valaki tűri azt, amit ti csináltok? Senki nem ért semmit! 

Az utas ekkor azt kérdezte a sofőrtől, hogy milyen szabály írja elő, hogy valaki nem beszélhet az anyanyelvén. A sofőr erre azt válaszolta, hogy holnaptól fogja, arra pedig, hogy a beszéd vagy a magyar nyelv zavarja-e, azt válaszolta: mindkettő.

A felháborodott utas lánya később megkereste a Fany busztársaság ügyfélszolgálatát, hogy bepanaszolja a magyarellenes sofőrt. Meglepetésére a diszpécser a kollégájának adott igazat. Szerinte jogos a sofőr álláspontja, mivel Romániában élnek, ő pedig közösségben volt, ráadásul olyan közösségben, ahol több román és magyar falu is található, ezért nem használható a magyar nyelv.

A  lap megkereste a busztársaság ügyfélszolgálatát, de nem tudták telefonon elérni.

Rovatok