Index Vakbarát Hírportál

Bálna esett csapdába a valenciai yachtkikötőben

2021. július 9., péntek 13:21

A közönséges barázdásbálna a második legnagyobb méretű állat a Földön a kékbálna után. 27 méteresre is megnő, és a legritkább esetben manőverezi be magát egy yachtkikötőbe. Szerdán mégis ez történt, amikor egy 18 méteres példány valahogy betévedt a valenciai yachkikötőbe. Az állat hosszú órákig bolyongott a számára roppant szűk helyen, míg végül sikerült kivezetni a nyílt tengerre.

A 18 méteres, becslések szerint 50 tonnás barázdásbálnát a valencia yachtkikötőben – Real Club Náutico de Valencia – pillantották meg szerdán, amint ide-oda bolyongott, szemmel láthatóan nem találva a kiutat a vitorlások sűrűjéből. 

A szerencsétlen óriás kiszabadítására összefogott fél Spanyolország. A mentésben részt vett az Agrárminisztérium, az ökológiai szakemberek, a Valenciai Egyetem, a Valenciai Műszaki Egyetem, az Óceánkutatási Alapítvány, a csendőrség (Guardia Civil), a városi rendőrség és természetesen a Valenciai Királyi Yachtklub, talán csak az Üdvhadsereg maradt ki a mentőakcióból. 

Végül úgy sikerült kivezetni az óriási emlőst a kikötőből, hogy egy motorcsónak mutatta az utat a roppant értelmes bálnának. 

A barázdásbálna – bármennyire is hihetetlen – az emlősök osztályán belül a párosujjú patások rendjébe tartozik, akárcsak a szarvasmarha, a sertés, a teve vagy az őz. Nyaranta gyakran előfordul a Földközi-tengerben, a napokban több példányt is láttak Valencia környékén. Ezek közül egy tévedt be szerdán a yachtkikötőbe. 

Rovatok