Index Vakbarát Hírportál

CNN: Az Európai Unió egy nightclub, Magyarország pedig megszegi a szabályokat

2021. július 10., szombat 15:49

Vezető anyagban foglalkozik az amerikai CNN a magyarországi és lengyelországi LMBTQ-helyzettel. A hírtelevízió a többi között azt pedzegeti, mit tehet a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozás ellen az Európai Unió, és úgy véli, a szervezet emiatt a legnagyobb válságát éli át a brexit óta.

A CNN ismerteti a magyarországi szabályozást, és felidézi azt is, hogy az Európai Parlament állásfoglalásban szólította fel az Európai Bizottságot, hogy meg kellene vonni Magyarországtól az uniós forrásokat, amiért nem teljesíti az EU-tagállamként vállalt kötelezettségeit. Az állásfoglalásban melegjogokról nem, csak bírói függetlenségről esik szó, a CNN forrásai azonban világossá tették, hogy a forrásmegvonásról szóló kérés összefügg a melegellenes magyar szabályozással.

A cikk idézi Cseh Katalin momentumos európai parlamenti képviselőt, valamint a Háttér Társaság képviseletében Dudits Lucát, aki a magyar kormány korábbi, melegellenesnek tartott intézkedéseit is felsorolta, például azt a tavalyi törvénymódosítást, amely gyakorlatilag megtiltotta, hogy a nem házasságban élő emberek örökbe fogadhassanak. Dudits Luca nyíltan homofóbnak és transzfóbnak nevezi az Orbán-kormányt. 

A CNN emlékeztet, hogy nem Magyarország az egyedüli EU-tagállam, amely konfliktusban áll az Európai Unióval, és szót ejt az „LMBTQ-mentes övezetekről” is Lengyelországban. Bár azzal nem mindenki ért egyet, hogy az Európai Bizottságnak, illetve az Európai Tanácsnak büntetnie kellene a két országot, mivel az egyoldalú fellépés hosszú távon még nagyobb káoszt szülhet. Előrevetítette ezt Mark Rutte holland miniszterelnök kijelentése is, amely szerint Magyarországnak „nincs már helye” az Európai Unióban.

A helyzet érzékeltetésére Ronan McCrea, a University College London professzora a CNN-nek azt mondta, az Európai Unió olyan, mint egy nightclub, amelynek a kapujában kemények a kidobók, bent viszont elég laza a biztonság.

Amint bejutottál, sokkal enyhébb következményekkel szegheted meg az előírásokat.

A CNN kissé patetikus következtetése egyébként az, hogy a melegjogok ügye az a harc, amelyre az Európai Uniónak évek óta szüksége van, és olyan harc, amely már javában zajlik „az európai projekt” szívéért.

Rovatok