Index Vakbarát Hírportál

Kólával átvert gyorsteszttel lógnak az iskolából

2021. július 10., szombat 06:49

Egy liverpooli iskola arra figyelmeztette a szülőket, hogy figyeljék gyermekeiket az otthoni Covid-gyorstesztek végzésekor. Kiderült ugyanis, hogy üdítővel hamis eredmény érhető el.

A turpissággal a fondorlatos diákok olyan hivatalos igazolásokhoz jutottak azzal, miszerint a gyorsteszt szerint Covid-fertőzöttek, ami lehetővé tette számukra, hogy ne kelljen iskolába járniuk.

A Gateacre iskola e-mailben riasztotta a szülőket, hogy gyermekeik rájöttek: a kóla vagy a narancslé pozitív eredményt mutathat ki az otthoni gyorsteszten.

A járvány kezdetén széles körben az érzékenyebb és pontosabb PCR-teszteket alkalmazták a vírus kimutatására. A minta feldolgozásához azonban laboratóriumra van szükség. Az úgynevezett laterális tesztek (lateral flow test) ezzel szemben nem igényelnek költséges laboratóriumot, az eredmény viszont fél óra alatt kimutatható. Az LFD-gyorsteszteket általában a tünetmentes esetek azonosítására használják.

Heti két laterális teszt végzését javasolja a brit kormány a lakosságnak. A tesztek elvégzését minden középiskolás korú serdülőnek is tanácsolták. A gyorsteszt ugyan önkéntes, de „erősen ajánlott” – írta a Newsweek.

A pozitív eredményt felmutató, vagyis fertőzött diákokat arra kérték: a járvány terjedésének megakadályozása érdekében vonuljanak önkéntes karanténba, hogy társaik továbbra is részt vehessenek a jelenléti oktatásban.

Magyarán: ha valakinek pozitív lett a gyorstesztje, egyenesen arra kötelezték, hogy maradjon otthon.

Néhány eszes és csalafinta diák azonban rájött arra, hogy ha üdítőt cseppent a gyorsteszt eszközére, az ún. LFD-re (lateral flow device), a savas lé olyan reakciót vált ki, és olyan eredménnyel jár, mintha a tesztelt személy fertőzött lenne.

„Ennek ismeretében kérjük, legyenek különösen éberek, amikor gyermekük LFD-tesztet végez. Emlékeztessék őket arra, hogy a pozitív LFD-gyorstesztet laboratóriumi, megerősítő PCR-tesztnek kell követnie” – írta a Gateacre a szülőknek.

A diákok december óta a TikTokon osztották meg tapasztalataikat – nyilatkozta Gareth Jones iskolaigazgató.

A narancslé tényleg Covid-pozitív?

Az LFD-vel végzett teszt valóban pozitív eredményt mutatott, amikor narancslét csöppentettek rá. Az üdítő azonban értelemszerűen nem fertőzött koronavírussal, hanem egyszerűen „megbolondította” a tesztelőeszközt.

Ha teljesen figyelmen kívül hagyjuk a gyártó utasításait, vagy nem rendeltetésszerűen valami teljesen másra használjuk a tesztet, akkor nem igazán kell meglepődni, ha megtévesztő eredményt kapunk

– hangoztatja Alexander Edwards, a Readingi Egyetem docense.

Az ügy felkeltette a Hull Egyetem kémiaprofesszorának a kíváncsiságát is.

Mark Lorch tudja, hogy a gyerekek ravasz módszerekkel mindig is hajlamosak a lógásra. Azt próbálta meg kideríteni, hogy a hamis pozitív eredmény megkülönböztethető-e a valóditól.

Először is – amint azt a BBC-nek mondta – jobbnak látta ellenőrizni az állításokat. Felbontott egy-egy üveg kólát és narancslét, majd néhány cseppet közvetlenül az LFD-re cseppentett. Néhány perc elteltével mindkét teszten két vonal jelent meg, ami a koronavírus jelenlétére utal.

A professzor terjedelmes írásban fejti ki, hogyan működik a gyorsteszt.

Az üdítő vélhetően nem tartalmaz olyan alapanyagokat, amelyek megtéveszthetik a gyorsteszteket.

Sokkal valószínűbb magyarázat, hogy az italok közös eleme: erős savasságuk vált ki meglepő és váratlan reakciót.

A láncok kis változása is drámaian befolyásolhatja a fehérjék működését – írta Lorch, aki szerint valós eredmény gyorsteszttel csak akkor kapható, ha az üdítővel csepegtetett felületet pufferoldattal mossák ki. Az eljárás túl bonyolult ahhoz, hogy az átverést kiszűrje.

„Gyerekek, megtapsolom a találékonyságotokat” – üzente a vegyész, aki a trükk leleplezése után azt javasolta, hogy a diákok tudásukat használják egy kísérletsorozat kidolgozására, az eredményt pedig publikálják egy lektorált szaklapban.

(Borítókép:  A liverpooli Gateacre Általános Iskola munkatársai a diákok koronavírus elleni teszteléséhez készülődnek 2021. március 8-án. Fotó: Peter Byrne / PA Images / Getty Images)

Rovatok