Index Vakbarát Hírportál

Biden felhívta Putyint, és rászólt az orosz kibertámadások miatt

2021. július 10., szombat 17:01

Telefonon figyelmeztette Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Oroszországhoz köthető, amerikai vállalatokat ért kibertámadások leállítására – adta hírül az NBC News. Joe Biden úgy fogalmazott, hogy „minden szükséges intézkedést meg fog tenni, hogy megvédje népét és a kulcsfontosságú infrastruktúrát.”

A telefonhívás után Biden újságíróknak azt mondta, optimistán értékeli a Putyinnal folytatott beszélgetést, s hogy a két ország „fokozta a kommunikációt” az efféle helyzetek kezelése érdekében. A Fehér Ház tájékoztatása szerint az amerikai elnök felszólította Oroszországot, hogy tegyen lépéseket az  működő zsarolószoftveres csoportok gyengítése érdekében.

A hívásra Biden alig néhány héttel azután kerített sort, hogy a két világhatalom vezetője megtartotta az első személyes találkozóját Biden idén januári hivatalba lépése óta. Az amerikai elnök már ekkor felszólította Putyint a kibertámadások megfékezésére, és leszögezte, hogy az Egyesült Államok megteszi a válaszlépéseket, amennyiben azok folytatódnak. Igaz, az nem egészen bizonyos, hogy pontosan milyen jellegű válaszlépésekre gondolt. Az NBC News mindenesetre egy magas rangú tisztviselőt idézve azt írta, „nem fognak táviratozni arról, hogy pontosan milyen lépéseket tesznek”, de a következő hetekben megteszik. 

Amikor egy újságíró megkérdezte Bident, hogy van-e értelme megtámadni azokat a szervereket, amelyeket a zsarolószoftveres támadások végrehajtására használnak, az elnök igennel felelt. Hozzátette, úgy gondolja, hogy Putyin ebben együtt fog működni vele. 

Rovatok