Index Vakbarát Hírportál

Medveterror miatt tüntettek Tusnádfürdőn, közben egy medve kifosztott egy panziót

2021. július 10., szombat 09:40

Több százan tüntettek Tusnádfürdőn, hogy felhívják a figyelmet arra a rendszeressé vált problémára, melyet a hírt közlő Maszol egyszerűen medvekérdésnek nevez. A székelyföldi kisvárost napi rendszerességgel „terrorizálják" az immár visszajáró vendégnek számító barnamedvék, amit az állatállomány és a turizmus sínylik meg. 

A mintegy ötszáz fős demonstrációt azért szervezték, hogy az illetékes hatóságokat rábírják a cselekvésre, mert a helyzet tarthatatlanná vált. 

Csak júniusban több mint 80 alkalommal volt medveriasztás. Ez több mint napi két medvejárás. 

Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere  áldatlan állapotokról beszélt:

Éjjel-nappal terrorizálva érezzük magunkat, a saját otthonainkban sem vagyunk biztonságban. A hetekben több mint hatvan helyre törtek be a medvék, az elmúlt két éjszaka nyolc ilyen eset történt.

A tüntetők petíciót fogalmaztak meg az illetékes hatóságoknak, amelybe kiemelik, hogy nem akarják kilövetni a medvéket, de jó lenne, ha valamilyen humánus megoldás keretében mondjuk a több tíz környékbeli egyedből jó néhányat elköltöztetnének. 

A probléma gyökere abban rejlik, hogy a valamikor látványosságnak számító nagyvadak elszaporodtak és el is kanászodtak, részben amiatt, hogy néhány turista etetéssel csalogatták magukhoz az állatokat. Mára viszont annyi medve lett, hogy a turisták sorra mondják vissza látogatásukat Tusnádfürdőn, mert félnek a medvéktől. 

A medvék már a spájzban vannak

Kollégánk éppen Tusnádfürdőn járt a tüntetés napján. A medveproblémát jól szemlélteti, hogy 

miközben zajlott a felvonulás, és az azutáni cselekvési terv megbeszélése, egy három bocsos anyamedve garázdálkodott a városban, feltört egy helyi panziót és kirámolta a konyháját.

Kollégánk elmondása szerint a szálló internetes értékelésében már a medvejárás is szempont. 

Nem elég, hogy 12 hónapig a pandémia kiforgatott a zsebünkből, most a medve miatt fogunk padlót

– mesélte a panzió tulajdonosa, aki azért nem vállalta nevét, valamint szállójának nevét, nehogy elbátortalanítsa a potenciális vendégeket. Már ha egyáltalán lesznek még a nyáron. 

Butyka Zsolt polgármester figyelmeztetett: Ez már az abszolút vészhelyzet, minél tovább késlekedik a döntéshozatal, annál ingerültebbek lesznek az emberek. Cseppet sem kizárt, hogy a lakosság saját kézbe veszi a megoldást, és akkor itt elszabadul a pokol.

(Borítókép: Datki Szabolcs)

Rovatok