Index Vakbarát Hírportál

Washington vízumkorlátozásokat vezet be száz nicaraguaival szemben

2021. július 12., hétfő 21:04 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be száz nicaraguai vezetővel szemben – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn.

A büntetőintézkedéseket a nicaraguai nemzetgyűléshez és a bírósági rendszerhez kötődő személyekkel szemben léptették életbe, amivel Washington nyomást kíván gyakorolni Daniel Ortega elnök kormányára, és további szankciós lépéseket is kilátásba helyeztek.

Számos közismert nicaraguait letartóztattak az elmúlt hetekben, köztük hat olyan jelöltet is, akik a közelgő választáson indulni kívántak Ortega elnökkel szemben, aki egymást követő negyedik elnöki mandátumának megszerzésére készül. Sok nicaraguai már korábban külföldre menekült.

A washingtoni lépés azokat a személyeket célozta, akik „támogatták az Ortega-Murillo rezsim demokrácia és emberi jogok elleni támadásának előkészítését” – áll az amerikai külügyminiszter közleményében, amely azonban nem tartalmazta a vízumkorlátozásokkal sújtott nicaraguaiak nevét.

Antony Blinken ilyen, a demokrácia és az emberi jogok elleni támadásnak minősítette huszonhat nicaraguai ellenzéki politikus és demokratikus aktivista letartóztatását, valamint a véleménye szerint elnyomó nicaraguai törvények elfogadását.

A fenti intézkedésekkel tovább növekszik a Nicaraguára nehezedő nemzetközi nyomás: Ortega elnöknek az ellenzékkel szembeni megtorló intézkedéseit Washington korábban „terrorkampánynak” nevezte, míg az ENSZ nyilatkozata szerint valószínűtlen, hogy a novemberi nicaraguai elnökválasztás szabad és tisztességes lesz.

Rovatok