Index Vakbarát Hírportál

Katonai beavatkozással fenyegette meg Kínát az amerikai külügyminiszter

2021. július 12., hétfő 11:45

A kínai haditengerészet távozásra szólított fel egy amerikai rombolót, amely behajózott a Dél-kínai-tenger Kína által sajátjának tartott részére – adta hírül az MTI a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna kínai hadsereg általi, hétfői közlésére hivatkozva.

Az amerikai haditengerészet 

USS Benfold nevű rombolója hétfőn engedély nélkül hajózott be Kína felségvizére a Hszisa-(Paracel-)szigetek közelében,

tudatta Tien Csün-li, a kínai hadsereg déli műveletekért felelős parancsnokságának szóvivője, aki felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a provokatív akciókkal. Az amerikai lépés feltehetőleg szándékosan volt a hágai Állandó Választottbíróság 2016-os döntésének évfordulójára időzítve, miszerint Kínának nincsen történelmi jogcíme a Dél-kínai-tenger felett.

Nem késett az amerikai válasz: Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy a szabályokon alapuló tengeri rend sehol nincsen akkora fenyegetésnek kitéve, mint a Dél-kínai-tengeren. Az AP hírügynökség cikkének a tanúsága szerint a politikus Kínát a Dél-kínai-tenger partjain fekvő nemzetek megfélemlítésével és a szabad hajózás akadályozásával vádolta, hozzáfűzve,

bármiféle fegyveres támadás a Fülöp-szigetek hadereje, polgári hajói vagy repülőgépei ellen amerikai beavatkozást von maga után a kétoldalú védelmi kötelezettségvállalások jegyében.

A vitatott területhez nem véletlenül ragaszkodik Kína, hiszen nyersanyagokban rendkívül gazdag, ahol már több, hadi célokra kiépített szigetet hozott létre a kommunista állam. Azonban a kérdéses részt a Fülöp-szigetek, Vietnám, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását, ezért az Egyesült Államok gyakran tart hadgyakorlatokat a vitatott területen, amivel a szabad hajózást igyekszik biztosítani.

Rovatok