Index Vakbarát Hírportál

Angela Merkel: Berlin komolyan veszi Ukrajna aggodalmait

2021. július 12., hétfő 21:24

Ukrajnának továbbra is tranzitországnak kell lennie − mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatót hétfőn. Hozzátette: Berlin komolyan veszi Ukrajna aggodalmait a földgázszállítás miatt, amelyek esélyesek, ha befejezik az Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítését.

Biztosítani fogjuk, hogy a jövőben is megmaradjon a gázszállítás Ukrajna területén keresztül,

mondta a kancellár. A Korrespondent szerint a kancellár erről a témáról Joe Biden amerikai elnökkel való találkozóján is tárgyalni fog.

Baráti viszonyban vagyunk Ukrajnával, ezért szeretnénk, ha közös erővel legyőznénk a koronavírust. Ahogyan ígértük, másfél millió adag koronavírus elleni oltóanyagot adunk Ukrajnának

jelentette be Angela Merkel.

Volodomir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Kijev továbbra is az ország biztonságát veszélyeztető tényezőnek tartja az Északi Áramlat-2 vezetéket, és nem ígéreteket, hanem garanciákat kíván a tranzitország státusz megőrzésére. 

Azt tartaná a legjobbnak, ha a gázvezeték ügyét beemelnék a kelet-ukrajnai válság békés rendezéséről az úgynevezett normandiai formátumban − azaz Ukrajna, Németország, Franciaország és Oroszország részvételével − elkezdett tárgyalási folyamat témái közé. A négyes formációt pedig az energetikai kérdésekben ki kellene egészíteni az Egyesült Államokkal, és minél hamarabb meg kellene rendezni egy csúcstalálkozót − tette hozzá az ukrán elnök.

Rovatok