Index Vakbarát Hírportál

Litvánia a határai megerősítését tervezi a Belaruszból érkező bevándorlók miatt

2021. július 12., hétfő 15:37

Litvánia azzal vádolja Belaruszt, hogy szándékosan engedik át a külföldről érkező bevándorlókat az Európai Unióba, és ennek megakadályozása érdekében mostantól Vilnius megerősíti határait és katonákat telepít, hogy megállítsa az illegális belépést.

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök szerint több mint 1000 bevándorlót tartanak már fogva, akik június 1. óta lépték át a 679 kilométeres határt. Litvánia 2018 és 2020 között évente legfeljebb 104 migránst fogadott be.

Július első hetén 779 illegális menekült kelt át a belorusz–litván határon, szemben az év első hat hónapjában regisztrált 636-tal – állítja a határőrség.

Belarusz repülőjegyeket ajánl fel a migránsoknak Minszkbe, azzal a céllal, hogy könnyebben eljussanak Litvániába – mondta a miniszterelnök egy ilyen személyre hivatkozva, aki így jutott be Litvániába.

Aljakszandr Lukasenka többször jelezte, hogy a belorusz hatóságok már nem akadályozzák migránsok illegális beáramlását az Uniós országokba.

A litván külügyminiszter szerint Törökországból nagyszámú illegális bevándorlót szállítottak  Litvániába - Belaruszon keresztül -, ugyanazzal a céllal, vagyis hogy bejuttassák őket az EU-ba. Törökország még nem nyilatkozott az ügyben.

Ha az emberek továbbra is ilyen nagy számban érkeznek, akkor az hamarosan komoly gondot fog jelenteni. Elsősorban a megfelelő mennyiségű szállás, a humanitárius szükségletek és a megfelelő szolgáltatások biztosítása 

– mondta a Litván Vöröskereszt képviselője.

Az EU már küldött személyzetet a saját határőrizeti szerveitől (Frontex) Litvánia határára, hogy segítsen kezelni az egyre komolyabb migránsáradatot.

Rovatok