Index Vakbarát Hírportál

A Fekete-tenger biztonságát féltette a Tengeri Fuvalattól Oroszország

2021. július 13., kedd 14:07

Nagyszabású katonai hadgyakorlatot tartottak a Fekete-tengeren, amely a Sea Breeze (Tengeri Fuvallat) nevet viselte. A helyi sajtó információi szerint a gyakorlaton közel harminc ország képviseltette magát. A hadgyakorlaton több uniós ország, NATO-tagországok, az Egyesült Államok és Ukrajna is részt vett. A gyakorlatot minden évben megrendezik, idén június 28-tól július 10-ig tartott − írja a Portfolio. Az orosz vezetés provokációnak tartotta a közös hadgyakorlatot, amelyen több mint harminc hadihajó, negyven repülőgép és ötezer katona sorakozott fel.

Néhány nappal a gyakorlat megkezdése után az orosz haderő figyelmeztető lövésekkel késztette útvonala módosítására a  Defender brit hadihajót a Krím-félsziget közelében. A Defenderrel közösen járőröző Evertsen holland fregatt legénysége arról számolt be, hogy orosz vadászgépek extrém alacsony, figyelmeztető repüléseket hajtottak végre a hajó fölött, ami miatt Hollandia hivatalosan is tiltakozott Moszkvánál.

Az orosz kormány szerint az ilyen  gyakorlatok, melyek partraszállást imitálnak és különleges egységek gyakorlatát foglalják magukban, rombolják a Fekete-tengeri régió biztonságát. Az orosz hadsereg válaszul a gyakorlatra tucatnyi harci repülővel tartott hadgyakorlatot a Fekete-tenger fölött. A gyakorlaton Szu-34, Szu-30SM és Szu-24M típusú vadászbombázókat, valamint Szu-27 típusú vadászgépeket vetettek be.

Rovatok