Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe került az elnök, lángba borult Dél-Afrika

2021. július 13., kedd 16:07 | aznap frissítve

Legalább 45 ember halt meg, mióta az ország volt elnöke, Jacob Zuma a múlt héten egy bírósági döntés nyomán megkezdte börtönbüntetését és ennek hírére súlyos zavargások törtek ki az országban. Csaknem 800 embert tartóztattak le az elmúlt napokban.

Zumát a bíróság azért ítélte el, mert elnöksége alatt nem vetette alá magát a korrupcióval kapcsolatos vizsgálatoknak. A korrupciót tagadó 79 éves államfőt 15 hónapos börtönbüntetésre ítélték.

A békésnek indult tüntetések gyorsan elfajultak és erőszakba torkolltak. Több nagyvárosban gyújtogattak és üzleteket fosztottak ki, az autópályákon pedig blokádokat emeltek, sokfelé a hadsereget is be kellett vetni, mert a rendőrök képtelenek voltak megfékezni a feldühödött embereket – jelentette a BBC

A rendőrség szerint, ha folytatódnak a fosztogatások, akkor fennáll a lehetősége, hogy néhány alapvető élelmiszerből kifogy az ország.

A helyzet két tartományban – KwaZulu-Natalban és Gautengben – a legkomolyabb, de a belügyminiszter szerint még nincs szükség az erőszak miatt szükségállapotot kihirdetni ezeken a helyeken.

A hatóságok azzal vádolnak egyes csoportokat, hogy kihasználták a Zuma bebörtönzése miatti zűrzavart, hogy bűncselekményeket kövessenek el, míg mások azt mondják, hogy a magas munkanélküliség és a szegénység miatti düh fokozta az emberek elkeseredését.

Jelenleg 12 ember – köztük Jacob Zuma lánya – ellen folyik nyomozás zavargások szítása miatt Dél-Afrikában.

Rovatok