Index Vakbarát Hírportál

Kitört a botrány a Legónak kinéző, ám valódi, gyilkos fegyver miatt

2021. július 14., szerda 18:41 | aznap frissítve

Valódi fegyverhez készült színes Lego-kocka borítás keltett felháborodást az Egyesült Államokban. A utah-i Culper Precision által kínált módosítás ellen, amellyel Lego-játékpisztoly külsőt adnak egy igazi pisztolynak, a dán játékgyártó is tiltakozott. Az amerikai cég tájékoztatása szerint viszont a Glock 19-es fegyver „testreszabásával” készülő Block 19 „a lövősportok tiszta élvezetét emeli ki” – írja az MTI.

A fegyverek ellen kampányoló szervezetek felelőtlennek és veszélyesnek nevezték a terméket. Emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államokban emelkedik a gyerekeket is érintő fegyverbalesetek száma, tavaly több mint 140-en vesztették így az életüket.

Shannon Watts, az Everytown for Gun Safety nevű szervezet munkatársa közölte, hogy a Block 19 miatt kapcsolatba léptek a dán Lego Csoporttal, amely ezután levélben követelte a Lego-kocka borítás gyártásának beszüntetését.

A gyártó cég, a Culper Precisions szerint azért döntöttek a Block 19 piacra dobása mellett, hogy megmutassák, „a lőfegyver mindenkié”, és „felelősen birtokolni és használni a lőfegyvereket valóban élvezetes tevékenység”. Hozzátették, hogy csak az vásárolhat lőfegyvert, akinek törvényes engedélye van rá.

A gyártó cég elnöke, Brandon Scott azt mondta a Washington Postnak, hogy miután ügyvédjével tárgyalt, arra jutott, jobb, ha enged a Lego kérésének, így a Block 19 azóta eltűnt a cég weboldaláról.

Az esetre egyébként egy jogi kiskapu adott lehetőséget, ugyanis bár az Egyesült Államokban törvénytelen olyan gyerekjátékot előállítani, amely pontosan úgy néz ki, mint egy valódi lőfegyver, arról azonban nem rendelkezik a jogszabály, hogy fegyvergyártó nem készíthet játékra hasonlító valódi pisztolyt.

Rovatok