Index Vakbarát Hírportál

Moszkva nyerésre áll az űrversenyben: Pereszild leelőzi Cruise-t

2021. július 14., szerda 20:26

Új űrverseny kezdődött Oroszország és az Egyesült Államok között hat évtizeddel azok után, hogy Jurij Gagarin szovjet kozmonauta elsőként állt Föld körüli pályára. Kulcsfontosságú győzelem volt a hidegháborúban. Moszkva újra nyerésre áll Washingtonnal szemben.

A tét most csillogóbb. És eldőlt már az első űrforgatás napja is.

Október 5-én Oroszország egyik legünnepeltebb színésznője, a 36 éves Julia Pereszild a 38 éves Klim Sipenko filmrendezővel együtt elrepül a Nemzetközi Űrállomásra.

A küldetésük? Leforgatni az első filmet a Föld körüli pályán, még az amerikaiak előtt.

Nagyon szeretném, ha nemcsak az elsők, hanem a legjobbak is lennénk

ezt mondta Pereszild a francia hírügynökségnek, az AFP-nek, miközben már ketyeg a visszaszámlálás a kazahsztáni Bajkonur űrközpontban.

Ha a terv sikerül, az oroszok várhatóan megelőzik a Mission Impossible sztárját, Tom Cruise-t és Doug Liman hollywoodi rendezőt, akik a NASA-val és a Space X-szel, a milliárdos Elon Musk cégével közösen elsőként lengették be elképzelésüket.

A kihívás – ez az orosz film munkacíme, amit még tavaly szeptemberben harangoztak be, éppen négy hónappal a hollywoodi ötlet után.

A filmről egyelőre a nagyszabású ambíciókon kívül keveset tudni.

Az viszont már a szereplőválogatás előtt kiderült a Roszkozmosz, az orosz űrhivatal közleményéből, hogy a produkció „egy igazi női szuperhőst keres”. A jelentkezőktől nem várták el, hogy profi színészek legyenek, kikötés volt viszont a 25 és 40 év közötti korhatár, a fizikailag alkalmasság és az orosz állampolgárság. További követelmények:

A színésznő testtömege 50–70 kg, és a mellbősége legfeljebb 112 cm lehet. Egy kilométert három és fél perc alatt kell lefutnia, 800 métert gyorsúszásban 20 perc alatt kell megtennie, és egy háromméteres ugródeszkáról „lenyűgöző technikával” leugrania a mély vízbe.

A jelek szerint Julia Pereszild ezeknek a követelményeknek maradéktalanul eleget tesz.

Yulia Peresild, one of Russia's most celebrated actresses, is blasting off to the International Space Station in October with a film director to shoot the first movie in orbit in a race to beat Tom Cruise and his American crewhttps://t.co/v8HEjtNISF pic.twitter.com/71guLqlXn6

— AFP News Agency (@AFP) July 10, 2021

Ami pedig a rendezőt illeti: Klim Sipenko jártas az űrszakmában. A megtörtént eseményeken alapuló, 2017-ben forgatott Szaljut-7 című filmjével már bizonyította, hogy nem idegen tőle, amikor egy űrhajó végveszélybe kerül.

Űrmentés

A kihívás cselekményét a stáb és az orosz űrügynökség egyaránt titkolta. Az orosz média által nyilvánosságra hozott információk szerint egy orvosról szól, akit sürgősen az űrállomásra küldenek, hogy megmentsen egy kozmonautát.

A film költségvetését sem hozták nyilvánosságra.

Köztudott azonban, hogy az űrutazás költséges vállalkozás: egy hely a Nemzetközi Űrállomásra tartó Szojuz rakétán általában több tízmillió dollárba kerül – a NASA-nak.

A film esztétikai és egyéb irányvonalára utal, hogy a stáblistán szereplő egyik nagy név Konstantin Ernst, a Kreml-barát Első Csatorna 60 éves vezetője. Ő rendezte Oroszország közelmúltbeli politikai történelmének és Putyin elnök karrierjének néhány fontos pillanatát: a katonai parádékat, a beiktatásokat, sőt a 2014-es szocsi olimpiai játékok megnyitó ünnepségét.

Állítólag Dmitrij Rogozin, az orosz Roszkozmosz szókimondó főnöke is feltűnik majd a filmben. Ő nem a szórakoztatóipar jeles alakja. Inkább arról híresült el, hogy egy stagnálás és korrupció által sújtott ügynökség élén áll, meg arról, hogy nyilvánosan ekézi Elon Muskot a Twitteren.

Propagandafogás

Az 57 éves Rogozin számára a film az egyik módja annak, hogy tekintélyt parancsoljon, mivel a Roszkozmosz amúgy a technológiai fejlődésben alaposan lemarad amerikai versenytársaival szemben.

Egy moszkvai bulvárlapnak adott nemrégiben megjelent interjúja szerint azonban ez is része annak a geopolitikai csatának, amit országa Washingtonnal vív.

A mozi már régóta hatalmas propagandaeszköz

– nyilatkozta a népszerű Komszomolszkaja Pravdának.

A film szerepéről alkotott véleménye történetesen abban az időszakban hangzott el, amikor Moszkva és Washington elmérgesedett viszonya már-már hidegháborús szembenállásra emlékeztetett.

Rogozin elmondta, hogy Cruise és Liman már 2020 elején együttműködésre kérte fel a Roszkozmoszt. Meg nem nevezett „politikai erők” azonban nyomást gyakoroltak rájuk, hogy mondjanak le az oroszokkal való együttműködésről – állította az orosz űrügynökség vezetője.

Ezek után megértettem, hogy az űrkutatás nagypolitika, és ekkor merült fel az ötlet, hogy mi is forgatunk egy filmet

– mondta Rogozin.

Cruise stábja nem reagált az AFP megkeresésére.

Nem szuperhős

A 21. századi űrversenyre készülve Pereszild május vége óta intenzív kiképzésen vesz részt a Moszkva melletti Csillagvárosban, ahol a többi között arra is felkészítik, hogyan kell ellenséges környezetben túlélni, amikor október 17-én egy Szojuz-kapszulában visszazuhan a Földre.

Mindenekelőtt azonban a saját feladatára összpontosít.

Az űrállomás parányi forgatási helyszíne kihívást jelent majd kivált a rendező számára, aki maga kezeli a kamerát, a fényeket, a hangot, sőt a sminket is.

„Az űrben kell majd leforgatnunk azt, amit a Földön nem lehet” – mondta Sipenko.

Pereszild – sok más, Gagarin hőstettein elámuló szovjet gyermekkel ellentétben – sosem álmodott arról, hogy az űrbe repül.

Bevallotta, hogy igenis félt, amikor 3000 jelölt közül őt választották a feladatra.

„Nem vagyok szuperhős” – nyilatkozta az AFP-nek.

Elmondta, hogy Galcsonok alapítvány által támogatott, fogyatékkal élő fiatalok életéből merített ihletet.

„Számukra egy kanál felemlése olyan, mint számomra az űrutazás.”

„Hinniük, hinnünk kell a lehetetlenben” – utalt Pereszild űrbéli vetélytársa, Tom Cruise Mission Impossible-jére.

(Borítókép: Julia Pereszild az AFP-vel készített interjú közben 2021. június 4-én. Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP)

Rovatok