Index Vakbarát Hírportál

Amnesztiával oldaná fel a három évtizedes észak-ír konfliktust az Egyesült Királyság

2021. július 15., csütörtök 09:59 | aznap frissítve

Senkinek nem kellene büntetőeljárással szembenéznie azok közül, akik 1969 és 1998 között az észak-írországi konfliktushoz köthető lövöldözésekben és robbantásokban részt vettek – jelentette be Brandon Lewis észak-ír titkár szerdán a helyi felek keserű ellenzése közepette.

A Politico beszámolója szerint Brandon Lewis azt mondta, az Egyesült Királyság kormánya konzultálna az ellenző pártokkal és az ír kormánnyal, mielőtt ősszel benyújtaná törvényjavaslatát, amelynek célja a jövőbeni büntetőeljárások felfüggesztése. Állítása szerint 23 évvel az 1998-as nagypénteki békemegállapodás után „ideje továbblépni.”

Úgy vélte, a vádemelés kockázata arra késztethet egyes, korábbi résztvevőket, hogy elmondják az igazat szerepükről a támadásokban, amely csaknem 3700 halálos áldozatot követelt az évek alatt. Ebbe beletartoznak az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) támadásai Anglia ellen és a protestáns milíciák támadásai Írország ellen.

Lewis szerint a javasolt „elévülési idő” minden érintettre vonatkozna, és véget vetne a nehezen bizonyítható büntetőeljárásoknak a többnyire az 1970-es években elkövetett gyilkosságok miatt. Boris Johnson brit kormányfő korábban már támogatását fejezte ki az elgondolást illetően.

A két érintett fél azonban ellentétes okokból ellenzi a lépést. Az unionisták azt akarják, hogy az amnesztia csak a volt brit katonákra vonatkozzon.

Nem lehet egyenlőségjelet tenni az országot szolgáló katonák és rendőrök, valamint azok közé a gyáva terroristák közé, akik álarcok mögé bújtak és a sötétség leple alatt terrorizálták az embereket. Bárminemű egyenlősítési kísérletet sértőnek találunk

 – közölte Jeffrey Donaldson, a Demokratikus Uniópárt vezetője, aki maga is volt katona.

A Sinn Féin – az észak-írországi közgyűlés legnagyobb pártja, amelynek vezetésében számos korábbi IRA-tag van – ezzel szemben azt akarja, hogy a lövöldözésben és összejátszásban részt vevő volt brit katonák ellen folytassanak büntetőeljárásokat.

Ezek a javaslatok arról szólnak, hogy az ír állampolgárokat meggyilkoló brit állami erőket a törvényen felülre helyezzék, megkönnyítve a büntetlenségüket és blokkolva az elszámoltathatóságot

– mondta Michelle O’Neill, Észak Írország első miniszter-helyettese és a Sinn Féin alelnöke.

Brandon Lewis javasolt amnesztiája minden, a konfliktusok 1969 augusztusi kezdetétől az 1998. április 10-i nagypénteki megállapodás eléréséig elkövetett bűncselekményekre kiterjedne. Nem terjedne ki azonban az IRA szilánk-csoportjai által elkövetett későbbi támadásokra, beleértve az 1998 augusztusi autóbomba-támadást Omagh városban, amelyben 29 civilt öltek meg.

Rovatok