Index Vakbarát Hírportál

Jarosław Kaczyński: Aki békét akar, készüljön a háborúra

2021. július 15., csütörtök 12:21 | aznap frissítve

Lengyelország 250 darab M1A2 Abrams SEPv3 páncélost vásárol az Egyesült Államoktól – írja a Gazeta Polska Codziennie. Az ellenzék szerint az ügylet jogi kétségeket ébreszt. Jarosław Kaczyński biztonsági ügyekért felelős kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, valamint Mariusz Błaszczak nemzetvédelmi miniszter szerdán jelentette be az ügyletet – írja a konzervatív napilap nyomán az MTI.

A korszerű eszközöket Lengyelország keleti részében telepítik a jövő évben, ez lesz az ilyen típusú Abrams páncélosok első rendszerbe állítása Európában. Jarosław Kaczyński hangsúlyozta, hogy Varsó ahhoz az elvhez tartja magát, miszerint

aki békét akar, készüljön a háborúra.

Mariusz Błaszczak felidézte, hogy a páncélosokat az amerikaiak a T-14 Armata orosz harckocsi ellensúlyaként fejlesztették ki. A lengyel beszerzés választ jelent a nemzetközi biztonsági kihívásokra.

Feladatunk a lehetséges támadó elrettentése

 – fogalmazott. A miniszter közlése szerint a páncélosok, valamint egyéb technikai felszerelés beszerzését nem a lengyel hadsereg korszerűsítésére szánt, folyamatban lévő programokból fedezik, hanem külön forrásokból. Az egész ügylet értéke 23,3 milliárd złoty (mintegy 1,8 ezer milliárd forint).

A PAP hírügynökség megkeresésére Czesław Mroczek, a szejm nemzetvédelmi bizottságának ellenzéki alelnöke, a Polgári Koalíció képviselője úgy nyilatkozott, hogy az ügylet jogi kétségeket ébreszt, mert nem szerepel a hadsereg hosszú távú korszerűsítési programjában. A PiS nevében nyilatkozó bizottsági elnök, Michał Jach szerint viszont a beszerzés szükségességét a védelmi erők stratégiai áttekintésekor állapították meg, a döntés pedig viszonylag rövid időn belül teszi lehetővé a hadsereg megerősítését.

Rovatok