Index Vakbarát Hírportál

Ki kell emelni és ártalmatlanítani a deviáns medvéket

2021. július 15., csütörtök 09:38 | aznap frissítve

Domokos Csaba természetvédő, medvekutató úgy véli, összességében támogatható a romániai törvénytervezet, amely a veszélyes medvékkel szembeni beavatkozást szabályozná, ám ez magában nem elég – olvasható a Krónika online oldalán. 

Romániában jó ideje gondot okoznak a medvék, az Index korábban már több támadásról és hasonló konfliktusról is beszámolt, a helyzet kezelése a parlamentig jutott, így a román törvényhozásban hamarosan döntenek a veszélyes medvékkel szembeni beavatkozást szabályozó sürgősségi rendelet tervezetéről. 

Jelenleg néhány deviáns medve viselkedése tükrében ítélik meg a fajt, ezért az állománynak is fontos, hogy ezeket az egyedeket kiemeljék, ártalmatlanítsák

– jelentette ki Domokos Csaba természetvédő, a Milvus medvekutatója, aki szerint az azonnali beavatkozást lehetővé tévő, a kormány asztalán lévő tervezet által biztosított lehetőség jó, ám további lépések is kellenek. 

A tervezett rendelet szerint a medve eltávolítását lehetővé tevő, azonnali beavatkozás három módszer alapján történhet:

A szakértő szerint csak részmegoldás, ha az embertől való félelmét elvesztő, úgynevezett habituált medvéket kiemelik az állományból, ám önmagában nem elég; hosszabb távú megoldások kellenek.

Ha kilőjük az embereket riogató medvét, de nem számoljuk fel azokat a tényezőket, amelyek bevonzották egy adott településre a medvét, akkor csak idő kérdése, s egy másik medve veszi át a helyét. Amíg hozzá tud férni a hulladékhoz, a különböző háziállatokhoz, amíg etetjük az utcán, addig sok tíz, esetleg több száz medvét is kilőhetnek, mindig jönni fog egy másik helyette 

– fejtette ki az állatvédő, aki elmondta, hogy a természetvédők célja az, hogy a medvének hosszú távon is egészséges, életképes állománya legyen Romániában. 

A Székelyföld jelentős részén az emberek eddig is együtt tudtak élni a medvével. Ahhoz, hogy ez faj megmaradjon, valamiféle társadalmi elfogadottság szükséges. Ez most épül le

– osztotta meg a szakember, aki arról is beszélt, hogy a medve esetében nem egy hegyvidéki fajról beszélünk. Az, hogy a medve régebben csak a hegyvidéken, valamennyire elszigetelten élt, kizárólag az emberi tevékenység következménye, mert az ember oda szorította vissza őket. 

Rovatok