Index Vakbarát Hírportál

A Reuters tudósítóját is meggyilkolták a tálibok

2021. július 16., péntek 11:49 | aznap frissítve

Afganisztán déli tartományában, Kandahárban tálibok meggyilkolták Danish Siddiqui Pulitzer-díjas fotóriportert. A Reuters indiai származású haditudósítója igazi veteránnak számított, az elmúlt több mint tíz év során az afganisztáni háborún kívül Irakból, illetve a 2015-ös földrengések idején Nepálból, valamint a mianmari rohingya válságról és a hongkongi tüntetésekről is tudósított. 

Siddiqui az afgán biztonsági erők és a tálibok közötti harcokat követte a térségben. Korábban egy becsapódó bomba miatt orvosi ellátásra szorult, a helyiekkel beszélgetett, amikor a tálibok újra támadni kezdtek. Az afgán biztonsági erők egyik tisztje a Reutersnek arról számolt be, hogy az újságíró, illetve egy katonájuk vesztette életét a tálibok kereszttüzében. A hírügynökség ugyanakkor megjegyzi, a névtelenül nyilatkozó forráson túl nincs hiteles információjuk arról, munkatársukat hogyan érte a halál.

Az Egyesült Államok korábbi döntése nyomán idén májusban kezdődött el a NATO-katonák fokozatos kivonása. Azóta felgyorsult az iszlamisták térhódítása Afganisztánban, a Long War Journal szakportál szerint jelenleg 223 körzetet már a tálibok irányítanak. Ezzel szemben az afgán kormányerők 73 helyszínt uralnak, míg 111 körzetben továbbra is dúlnak a harcok. A Kandahárnál fekvő pakisztáni határszakaszt szerdán vették át a tálibok, a stratégiai szempontból fontos területért még folynak a harcok

Rovatok