Index Vakbarát Hírportál

Belgiumban 23 áldozat, húszan eltűntek, tízezrek áram és ivóvíz nélkül

2021. július 16., péntek 19:46

Belga sajtóbeszámolók szerint az országban huszonháromra emelkedett az áradások miatt elhunytak száma, és legkevesebb húsz embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 41 ezer ember pedig továbbra is elektromos áram nélkül maradt.

Alexander De Croo belga miniszterelnök péntek délután tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a jelenlegi az ország történelmének legsúlyosabb árvize, az áradások 112, főként az ország keleti felében fekvő települést érintettek, illetve érintenek. A kormányfő július 20-ra nemzeti gyásznapot hirdetett a katasztrófa miatt.

Annelies Verlinden belga belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a katonaság drónokkal és a helikopterekkel keresi a bajbajutottakat. Elmondta, Belgium számos országtól kapott támogatást, több mint 250 külföldi mentőalakulat, 20 hajó és helikopter segíti a mentést.

Több kelet-belgiumi városban nem szabad csapvizet fogyasztani, még forralt állapotban sem. A szolgáltató tájékoztatója szerint az árhullám elvonulása után nyílik lehetőség a vízminőség ellenőrzésére, eredmény leghamarabb az azt követő 24 órában várható.

Rovatok