Index Vakbarát Hírportál

Török hadihajó adott le lövést Ciprusnál

2021. július 16., péntek 13:39 | aznap frissítve

Figyelmeztetőlövést adott le egy török hadihajó a ciprusi partiőrség egyik járőrére – írja az Euronews. Az incidensre azt követően került sor, hogy a ciprusi partiőrség a vitatott sziget északi részén fekvő, Kato Pyrgos települést megközelítette péntek hajnali fél 4-kor.

Az AFP hírügynökség tudósítása szerint a ciprusi fél a saját felségterületén végzett felderítőműveletet, hajójuk illegális bevándorlók után kutatott. Ekkor közelítette meg a sziget északi felén kikiáltott török bábállam, hivatalosan az Észak-ciprusi Török Köztársaság partjainál haladó hadihajó.

Az incidens elkerülése érdekében a ciprusi partiőrség három főből álló legénysége Kato Pyrgos irányába indult el. A török hadihajó ekkor adott le lövéseket, a parttól nagyjából 7 kilométeres távolságban.

Észak-Ciprus külügyminisztere tagadta az incidenst, hazugságnak minősítve az arról szólóhíreket. Az Euronews megkereste a ciprusi kormányt, amely egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást.

Ahogyan arra a brüsszeli hírportál is felhívja a figyelmet, az eset érdekessége, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök a jövő héten az északi bábállamba látogat.

Már a bejelentés híre feszültséget okozott a térségben, Erdoğan ugyanis Ciprus, 1974. július 20-án történt lerohanására időzíti a vizitet. A török elnök ráadásul erről a tőle megszokott harcias hangnemben adott hírt.

Július 20-án nagy delegációval az Észak-ciprusi Török Köztársaságba (TRNC) látogatunk, hogy megünnepeljük a békét és a szabadságot. (...) Ezzel határozott üzenetet küldünk az egész világnak, hogy támogatjuk a TRNC-t és követeljük jogait

fogalmazott Erdoğan. Az Európai Unió reagált is a bejelentésre, kül- és biztonságpolitikai főképviselő jelezte, reméli, hogy a török elnök által okozott „negatív spirál” miatt nem kell összehívni a blokk tagállamait.

Az Észak-ciprusi Török Köztársaság egyoldalú kikiáltására 1983-ban került sor, kilenc évvel a nacionalista görög ciprióta államcsíny után. Egyedül Törökország ismeri el létező államként, Ankara több tízezer fős katonai kontingenst tart fenn a térségben. Az északiak két, egyenjogú államra osztanák a földnyelvet, miközben a délen fekvő Ciprusi Köztársaság a sziget újraegyesítése mellett harcol.  

Rovatok