Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak jöhetnek Európába, de vajon az európaiak mikor utazhatnak az USA-ba?

2021. július 16., péntek 06:13

Az Európai Unió megnyílt az Egyesült Államokból érkező turisták előtt, a forgalom azonban nem kétirányú. És nem tudni, hogy ez mikor fog megváltozni.

Júniusban az Európai Unió hivatalosan javasolta tagállamainak, hogy a több mint egy évig tartó szigorú korlátozások után nyissák meg újra határaikat az amerikai turisták előtt. Az Egyesült Királyság is sárga listára tette az Egyesült Államokat, vagyis az amerikaiak beutazhatnak, noha 10 napot karanténban kell tölteniük, és negatív teszttel kell igazolniuk, hogy nem fertőzöttek.

A 29 országot, városállamot és mikroállamot magában foglaló schengeni térség, továbbá az Egyesült Királyság és Írország állampolgárai azonban továbbra sem utazhatnak az Egyesült Államokba, kivéve, ha amerikai állampolgárok, vagy ha az érkezés előtt 14 napot olyan országban töltenek, amely nem szerepel az amerikai tiltólistán.

A korlátozást először 2020 márciusában vezették be – emlékeztet az előzményekre a New York Times. Jóllehet Trump elnök hivatali idejének utolsó hetében rövid időre elrendelte az európai utazókra vonatkozó tilalom megszüntetését, utódja, Biden gyorsan visszavonta az intézkedést.

Június végén az amerikai külügyminiszter közölte:

túl korai lenne megmondani, hogy az Egyesült Államok mikor oldja fel az európai uniós polgárok beutazási tilalmát.

„Az utazást a lehető legteljesebb mértékben és a lehető leggyorsabban helyre szeretnénk állítani. Döntésünkben orvosi szakértőink és a tudomány vezérel bennünket. Ez az alapelv, ami alapján a kérdést vizsgáljuk” – jelentette ki Antony Blinken Párizsban, hozzátéve, hogy „nem tud határidőt mondani”.

Az Egyesült Államok még nem áll készen a nemzetközi utazásokra vonatkozó korlátozások feloldására – ezt mondta néhány nappal később az amerikai közlekedési miniszter.

A döntés jobbára attól függ, milyen előrelépés történik az oltóanyagokkal.

„Nyilvánvalóan látunk jó és rossz híreket egyaránt. Az egyik pillanatban még arról olvashatunk, hogy egy variáns az egész világon megjelenik, a következőben pedig már azt, hogy ez lesz a domináns törzs az Egyesült Államokban – nyilatkozta Pete Buttigieg a Bloomberg TV-nek.

Az unió viszonosságot vár el

A Fehér Ház júniusban munkacsoportokat alakított az Európai Unióval, Nagy-Britanniával, Kanadával és Mexikóval a határok újranyitása érdekében.

„További megbeszélések várnak ránk, mielőtt bármelyik országgal bejelenthetnénk a következő lépéseket a beutazások újbóli engedélyezésével kapcsolatban” – tette közzé Kevin Munoz, a Fehér Ház szóvivője közleményében.

Az EU és az Egyesült Államok közötti munkacsoport június 18-án tartott első ülésén leszögezték: folytatják a megbeszéléseket arról, hogyan lehetne biztonságosan újraindítani az utazást a két térség között.

A viszonosság fontos része a nem uniós országokkal szembeni korlátozások feloldására irányuló megközelítésünknek

– közölte Adalbert Jahnz. Az Európai Bizottság szóvivője hozzátette: az EU „biztosítékokat kapott arra vonatkozóan, hogy a kérdés az amerikai kormányzat számára kiemelt fontosságú”.

A Biden-kormányzat többször is megerősítette, hogy az utazási korlátozások enyhítéséről szóló döntését a tudományra fogja alapozni.

A járványhelyzet az Egyesült Államok számos részén és Európában is javult, a Fehér Ház mégsem jelentette be a határok újbóli megnyitásának mércéit.

Az amerikai szakértők folyamatosan figyelemmel kísérik a járvány alakulását, beleértve az aggasztó vírusvariánsok terjedését.

„Csak azért nem tudok konkrét időkeretet meghatározni, mert ez nagymértékben függ a járvány alakulásától” – ezt mondta Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője még június végén.

Az Egyesült Államokban a regisztrált koronavírusos megbetegedések száma – a téli csúcs után – hanyatlóban van. Az egészségügyi szakértőket ott is a rendkívül fertőző delta-törzs aggasztja, amely jelenleg a domináns változat az Egyesült Államokban, ahol napi átlagban több mint 15 ezer új fertőzöttet azonosítanak.

Egyelőre hiába lobbiznak

Ennek ellenére az utazási lobbicsoportok és a légitársaságok sürgetik az amerikai kormányt, hogy a gazdaság fellendítése érdekében engedélyezze az európaiak beutazását. Arra szólították fel az Egyesült Államokat, hogy tegye lehetővé a teljesen beoltott emberek beutazását azokból a térségekből, ahol magas az átoltottsági arány, ugyanakkor alacsony az aggályos variánsok aránya.

Roger Dow, az Amerikai Utazási Szövetség vezérigazgatója konkrétan azt követelte, hogy haladéktalanul engedélyezzék a britek beutazását, mivel a szigetországban a lakosság 51 százaléka teljesen átoltott.

Az USA ugyan óvakodhat a fertőzőbb változatok terjedésétől, a delta-változat jelenléte azonban már nyilvánvaló az országban – szögezte le a Harvard kutatóprofesszora.

„A britek távol tartása nem változtat ezen a tényen” – állapította meg dr. Barry Bloom.

Az EU-n kívül az Egyesült Államokba tilos beutazni Kínából, Iránból, Brazíliából, Dél-Afrikából és Indiából.

(Borítókép: Utas a San Francisco Nemzetközi Repülőtéren 2021. május 11-én. Fotó:  David Paul Morris / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok