Index Vakbarát Hírportál

Kitört a botrány, részvét helyett a háttérben röhécselt Angela Merkel örököse

2021. július 18., vasárnap 11:53

Bocsánatot kért Armin Laschet, Angela Merkel pártjának, a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) az elnöke és kancellárjelöltje, miután nyilvánosságra került egy videó, amelyen a háttérben nevetgél, miközben Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök egy nyilvános felszólalásban segélyt ígért a hatalmas németországi árvízhullám károsultjainak.  

In 5 Tagen hat #Laschet ...
... Wahlkampf gemacht, während NRW absoff.
... dreimal innerhalb kurzer Zeit seine Meinung zum Klimaschutz verändert.
... patzige Interviews gegeben.
... in #Erftstadt Witze gemacht. #LaschetLacht.

Baerbock wäre damit erledigt.pic.twitter.com/QJWUMcZRbH

— Maximilian Rieger (@mjrieger) July 17, 2021

A két politikus az észak-rajna–vesztfáliai Erfstadtba utazott el a természeti katasztrófa miatt, a videón pedig azt látni, ahogyan Armin Laschet a munkatársaival vált néhány szót, aztán röhécselni kezd az államfői beszéd alatt. Frank-Walter Steinmeier eközben hallhatóan éppen a szavakat kereste a részvétnyilvánításhoz és a segítségnyújtásról szóló bejelentéshez.

Bocsánatkérésében Armin Laschet megköszönte az államfői fellépést, azt írva, szíven ütötte az árvízkárosultak sorsa, ezért is sajnálja, hogy milyen benyomást keltett a beszélgetés a háttérben.

Ez helytelen volt. Bocsánatot kérek

– írta a politikus, aki nem mellesleg Észak-Rajna–Vesztfália tartományi miniszterelnöki tisztségét is betölti. 

Ich danke dem Bundespräsidenten für seinen Besuch. Uns liegt das Schicksal der Betroffenen am Herzen, von dem wir in vielen Gesprächen gehört haben. Umso mehr bedauere ich den Eindruck, der durch eine Gesprächssituation entstanden ist. Dies war unpassend und es tut mir leid.

— Armin Laschet (@ArminLaschet) July 17, 2021

Mindez azonban nem hatotta meg túlságosan a politikai ellenfeleket, Lars Klingbeil, a CDU nagykoalíciós partnerének, Németország Szociáldemokrata Pártjának (SPD) a főtitkára a Twitteren azt írta, nem talál szavakat arra, amit Armin Laschet művelt. Ráadásul nem is ez a politikus első megbotránkoztató esete. Alig néhány nappal korábban amiatt tört ki botrány, hogy beszólt egy riporternek.

Már megbocsásson, fiatalasszony, egyetlen ilyen nap nem fogja megváltoztatni a politikánkat

– vetette oda a politikus, aki a CDU kancellárjelöltjeként indul a szeptember 26-ára tervezett németországi parlamenti választásokon.

Armin #Laschet: „Entschuldigung, junge Frau. Weil jetzt so ein Tag ist, ändert man nicht die Politik.“#Hochwasser #Klimaschutz #NRW #Klimakatastrophe #Schuld #Ahrweiler pic.twitter.com/EvxqnnrnpK

— Patrick Diekmann (@patdiekmann) July 15, 2021

A CDU egyébként 29 százalékon vezeti is a népszerűségi listákat a 18 százalékon álló Zöldek és a 16 százalékos SPD előtt. 

Németországot több mint 50 éve nem sújtotta ekkora árvíz, a halálos áldozatok száma már 156-nál jár. Arról, hogy a Bonn melletti településekkel mit művelt az áradás, a német időjárási oldalakon lehet látni előtte/utána felvételt.

Rovatok