Index Vakbarát Hírportál

Ha a Földközi-tenger térségébe utazna, a részletekre is figyeljen

2021. július 18., vasárnap 11:25

A járványhelyzet alakulásának függvényében napról napra változnak a beutazási szabályok. Amennyiben történetesen a mediterrán térség bármely országába utazna, indulás előtt feltétlenül tájékozódjon minden apró részletről.

Az információt a Külügyminisztérium konzuli szolgálatának oldalán naprakészen frissítik.

Ha a napokban indulna, a következőkre figyeljen.

Portugália: EU oltási igazolvánnyal látogatható

Az Ibériai-félsziget nyugati részén növekszik a fertőzöttek száma.

Spanyolország: Magyarországot a nem kockázatos országok közé sorolja

Spanyolország két kategóriába sorolja az országokat: kockázatos és nem kockázatos kategóriába. Magyarország jelenleg a nem kockázatos beutazási országok közé tartozik.

Franciaország: az Azúr-part nincs karanténban

Franciaország az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltások után 14, illetve 28 nappal látogatható. Ennek híján negatív tesztet kell felmutatni.

Málta: uniós vakcinaigazolvánnyal

A beutazási feltételek legutóbb július 14-én módosultak.

Olaszország: benvenuti

Magyarországról és európai uniós tagállamokból a beutazás lehetséges, ugyanakkor harmadik országból történő beutazás esetén az olasz külügyminisztérium egyedi és dinamikusan változó szabályokat állapít meg.

Szlovénia: a Magyarországon alkalmazott vakcinák elfogadottak

Magyarországról 2021. július 15-étől kezdődően kizárólag PCT-feltételeknek (beoltott, negatív teszteredménnyel rendelkezik, fertőzésen igazoltan átesett) történő megfelelés esetén lehet beutazni, Szlovénián történő átutazás esetén is.

Horvátország: oltás után engedélyezett a beutazás

A digitális vakcinaigazolvány, érvényes úti okmányok birtokában, mentesít a határátlépési korlátozások alól.

Montenegró: tárt karokkal várnak mindenkit

Magyarország állampolgárai és az ott-tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek korlátozás (teszt- és karanténkötelezettség) nélkül léphetnek be Montenegróba.

Montenegróban nincs egészségügyi regisztráció. A turisták beutazásával és tartózkodásával kapcsolatos regisztráció a szállásadó elsődleges felelőssége.

Albánia: nem kell teszt, nincs karanténkötelezettség

A magyar állampolgárok korlátozás nélkül beutazhatnak.

Görögország: a karantén megszegése 5000 eurós büntetéssel jár

A védettségi igazolvány ellenére a görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy gyorstesztet, esetleg PCR-tesztet végezzenek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. A rapid teszt esetében helyben megvárják az eredményt. Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR-tesztet végeznek, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárnia. Pozitív teszt esetén, amennyiben oltott személy lesz pozitív, akkor 7 nap karantént írnak elő, oltatlan személy esetében viszont 10 nap kötelező karantént szabnak ki. A karantén megszegését szigorúan büntetik.

Törökország: kötelező az indulás előtti regisztráció

Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező, 18 év alatti gyermekeknek is.

Ciprus: mindig tartsa magánál digitális igazolását

Magyarországot zöld kategóriába sorolta, ezért a magyar állampolgárok korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Ciprusra.

Izrael: csak kivételes esetben utazhat be külföldi

A járványhelyzet miatt életbe léptetett beutazási korlátozások alapján Izraelbe főszabály szerint csak izraeli állampolgárok, izraeli rezidensek léphetnek be. Külföldiek beutazása főszabály szerint nem engedélyezett, csak egyes, az izraeli bevándorlási hivatal által meghatározott esetekben, előzetes engedélykérés alapján lehetséges.

A belépésre vonatkozó kérelmet Magyarországon Izrael Budapesti Nagykövetségének konzuli hivatalánál nyújthatják be e-mailben.

Egyiptom: teszt akár a nemzetközi reptereken is

Sarm es-Sejk, El-Gurdaka (Hurghada), Taba és Marsa Alam repülőterein lehetőség van az érkezés után elvégezni a PCR-tesztet 30 dolláros áron. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradni a hotelben, esetleges pozitív eredmény esetén szintén karanténban, a hotelben kell eltölteni a gyógyulásig hátralévő időt. A beoltott utasnak persze nem kell teszteltetnie magát.

Tunézia: az oltás ellenére is csak negatív teszttel

Az országba történő belépés feltétele 72 óránál nem régebbi, QR-kóddal ellátott negatív RT-PCR-teszt bemutatása beszállás előtt. A 2021. július 9-ig szervezett úton charterjárattal vagy egyénileg, de utazási irodán keresztül érkező utasok mentesülnek az RT-PCR-teszt bemutatásának kötelezettsége alól. A 12 év alatti utasok számára továbbra sem szükséges az RT-PCR-teszt bemutatása.

Az utazás előtti regisztráció kötelező, itt érhető el. A két nyomtatványt kitöltés után alá kell írni. Ezeket a dokumentumokat beszállás előtt, majd megérkezéskor is be kell mutatni a tunéziai hatóságoknak. Kötelező egy mobilalkalmazás is, amivel a tunéziai hatóságok ellenőrizni tudják az önkéntes karatén betartását.

A határátkelőhelyeken (főként a reptereken) gyorstesztekkel vizsgálhatják meg az érkezőket. Amennyiben a teszt pozitív, a járványügyi hatóságok által kijelölt szállodában saját költségre kell hétnapos karantént letölteni.

Marokkó: négy héttel a teljes átoltottság után látogatható

Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Marokkóba védettségi igazolvánnyal. A marokkói szabályozás korlátozásmentes belépést tesz lehetővé az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező, 18 év alatti gyermekeknek is.

Miután azonban közvetlen légi járat jelenleg nincs Magyarországról Marokkóba, a tranzitország alapján szigorúbb szabályozás is vonatkozhat magyar állampolgárok marokkói belépésére. A „A” csoportba tartozó országokból érkező utasokra nem vonatkozik korlátozás, a „B” csoportba tartozókra, pl. Franciaországra, Spanyolországra és Portugáliára viszont igen. Ezek listája itt található.

Belépéskor a marokkói hatóságok kérik a marokkói tartózkodási hely igazolását, pl. szállásfoglalást.

A tranzitországok és a légitársaságok többsége negatív PCR-teszt meglétét írja elő. Ennek megfelelően minden Marokkóba utazónak azt javasolja a konzuli szolgálat, hogy egy olyan negatív PCR-teszttel induljon útnak, amely a tervezett marokkói belépés előtt 48 órával készült.

(Borítókép: Valletta Vittorio / AGF / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok