Index Vakbarát Hírportál

A Momentum azt akarja, hogy a szlovákok, a románok és szerbek megtanuljanak magyarul

2021. július 18., vasárnap 11:38

A Momentum csak akkor építene stadionokat a határon túliaknak, ha tényleg az a legfontosabb nekik. Mindez az erdélyi Transindex interjújából derül ki, amelyet Tomos Endrével, a Momentum Mozgalom határon túli magyarokat képviselni kívánó jelöltjével készítettek.

Ezeket a támogatásokat meg kellett volna előzze egy társadalmi párbeszéd. Nem gondolom rossz dolognak a sportfejlesztéseket, de előfordulhat, hogy a közösség szempontjából van ennél sokkal fontosabb is. Lehet, hogy nem stadionra van éppen szükségük, hanem infrastruktúrára vagy gazdasági fejlesztésekre. Persze vannak helyek, ahol a stadionépítések például jelen pillanatban is hasznosak, hiszen olyan tevékenységek folynak bennük, amiknek társadalmi összetartó szerepük van, de ezeket olyankor kell létesíteni, amikor az ottani közösség azt mondja, hogy nekik tényleg ez a legfontosabb, amit a mindenkori magyar kormány adhatna a számukra.

 Tomos Endre emellett jelezte, hogy pártja nemzeti konzultációt tervez a külhoni magyarság kérdéskörében:

Mi úgy állunk a külhoni és egyetemes magyarság kérdéséhez, hogy nem mi akarjuk megmondani Budapestről, hogy milyen legyen ez a magyarságpolitika, hanem azt szeretnénk, hogy közös eredményeink legyenek az emberekkel, és mindig egyeztessünk a magyarsággal. Négy témában terveztünk konzultációt. Az egyik a jogállamiság lesz, ide beletartozik az állampolgárság és a szavazati jog kérdésköre is, aztán beszélni fogunk még a gazdaságról, az oktatásról és kultúráról, valamint a régiók kérdésköréről is. 

Érdekes kezdeményezésnek tűnik a többségi társadalom magyar nyelvre oktatásának a felkarolása, erről Tomos Endre az alábbiakat mondta:

Szeretnénk ugyanakkor, hogy a körülöttünk élő országok többségi társadalmai is értékként tekintsenek a magyar kisebbségre, és szeretnénk, hogy aki akarja, minél könnyebben megtanulhassa a nyelvet. Ez lenne az európai elvek mentén való kapcsolat alapja. Most nehéz elképzelni hogy egy román vagy szlovák nemzetiségű ember elkezdjen magyarul tanulni, és ennek főleg az az akadálya, hogy nincsenek meg rá a lehetőségei. 

A teljes interjú itt olvasható el.

Rovatok