Index Vakbarát Hírportál

Összecsaptak a muzulmán hívők és a rendőrök Jeruzsálemben a Templom-hegyen

2021. július 18., vasárnap 18:03

Összecsaptak a muzulmán hívők és a rendőrök Jeruzsálemben a Templom-hegyen, a zsidó Szentély pusztulásának emléknapján (tisa beáv) − írja az MTI. A muzulmán hívők vasárnap reggel elbarikádozták magukat az Al-Aksza mecset mellett, hogy megakadályozzák a zsidó látogatók érkezését.

A rendőrség tömegoszlató eszközökkel, köztük gumilövedékekkel űzte el a feléjük köveket dobáló palesztinokat.

Az összecsapások után több palesztint őrizetbe vettek. Később több mint ezer zsidó látogató lépett a Templom-hegyre, ahol a zsidók első és második szentélye állt. 

A szentély pusztulásának évfordulója, tisa beáv a zsidó vallás legfontosabb böjt- és gyásznapja. Az egykori zsidó szentély helyén a középkor óta az Al-Aksza mecset áll, az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helye.

A reggeli összecsapások után Naftali Bennett miniszterelnök helyzetértékelő megbeszélést folytatott Omer Barlev belbiztonsági miniszterrel és Kobi Sabtai rendőrfőkapitánnyal. A tanácskozáson a miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a zsidók Templom-hegyi látogatásának folytatása és rend biztosítása mellett döntött.

Az egyezmények szerint a Templom-hegyet a muzulmánok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. A zsidóknak szabad látogatni, de tilos imádkozni ezen a helyen.

Május közepén a Templom-hegyen történt összecsapások vezettek az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász szervezet közötti Falak őrzői hadművelethez.

Rovatok