Index Vakbarát Hírportál

Komoly kritikák kereszttüzében a brit belügyminisztérium deportálási terve

2021. július 19., hétfő 14:22

„Morcos műveletnek” nevezték az Egyesült Királyság belügyminisztériumának első, Zimbabwébe indított deportálási tervét, mivel a tiltakozók szerint a terv azzal a kockázattal jár, hogy „a demokrácia aktivistái politikai üldöztetésnek lesznek kitéve” – írja a Guardian

A zimbabwei kormány korábban nem fogadta vissza az Egyesült Királyságból erőszakkal kitoloncolt embereket, vagyis a menedékjogot kérő zimbabweieket több évtizeden keresztül engedték a szigetországban élni, családot alapítani és gyermeket vállalni.

A helyzet viszont megváltozott az elmúlt években, a brit és a zimbabwei kormány tisztviselői még június 23-án találkoztak, hogy megállapodjanak az országban lévő zimbabweiek visszatéréséről. Sok bevándorlási őrizetben lévő azt mondja, hogy Robert Mugabe miatt menekült el az országból, aki korábban az emberi jogok érdekében folytatott kampányt vezette az afrikai országban. 

A Guardian szerint a belügyminisztérium szerdán ötven zimbabweit toloncol ki, de valószínűleg ennél jóval kevesebben lesznek a fedélzeten az eltávolítások ellen indított bírósági indítványok miatt. A zimbabwei járat az első lehet a hosszú távú deportálások sorozatában, melynek keretében Jamaicába, Vietnámba, Nigériába és Ghánába terveznek járatokat indítani. 

A járatokon a brit belügyminiszérium szerint erőszakos cselekményeket elkövető emberek kapnak helyet, „akikkel szemben igyekeznek megvédeni a lakosságot”. 

Rovatok