Index Vakbarát Hírportál

Áradnak a folyók, mindent visz a víz

2021. július 19., hétfő 11:11

Szlovákiát, Ausztriát, Romániát és Ukrajnát sem kímélte az időjárás hétvégén és éjszaka. Több helyen hatalmas pusztítást hagyott maga után a vihar. Elárasztott utak, kicsavart fák, hömpölygő vízfolyam és jégeső okozta károkra ébredtek az ott lakók.

Szlovákia 

A Duna vízszintjének emelkedése miatt adtak ki egyes szintű árvízvédelmi riasztást Pozsonyban és környékén. Várhatóan még délelőtt életbe lét a kettes szintű riasztás is, ugyanis az iMeteo információi szerint hétfő délután tetőzhet a vízállás.

Hétfő délelőtt a vízszint elérte a hét métert, és tovább emelkedik.

Pozsony mellett több kisebb településen áradásokat okozott a hatalmas vihar, ami elöntötte az utakat és a kerteket. A heves esőzések fákat csavartak ki, több helyen a jégeső is lecsapott, hatalmas károkat okozva.

Az Új Szó információi szerint vasárnap estig 114 alkalommal riasztották a tűzoltókat országszerte. A legtöbb esetben járművekre zuhant faágak és fák okoztak fennakadásokat, de elektromos vezetékeket ért károk helyreállításában, illetve a víz által elöntött utcák miatt is kérték a szakemberek segítségét. Több helyen a vihar háztetőket tépett le az országban.

Enyhébb emelkedés várható a Duna mellékfolyóinál, így például a Vágon vagy a Morván.

Ausztria

Leginkább Salzburgban, Tirolban és Felső-Ausztriában jelentettek áradásokat az extrém időjárási körülmények miatt. Salzburg tartományban kiöntött a Kothbach-patak, ami földcsuszamláshoz vezetett. A víz elöntötte Hallein óvárosát.

Tirolban fákat csavart ki a vihar, a víz betört a pincékbe és a mélygarázsokba is. Több út járhatatlanná vált Felső-Ausztriában, ahol a tűzoltókat több mint ötszáz esethez riasztották. 

Románia

Az áradások miatt Fehér megyében több mint kétszáz embert evakuáltak, 16 ház a földcsuszamlás miatt megrongálódott, további 72 házat elöntött a víz Verespatakon. Romániában senki nem vesztette életét az áradások miatt, azonban az anyagi kár jelentős.

Az árvíz sújtotta megyébe Florin Cîţu miniszterelnök, Lucian Bode belügyminiszter és Nicolae Ciucă védelmi miniszter is ellátogatott vasárnap, és azt ígérték, hogy gyors segítséget nyújtanak a károsultaknak − írja a Főtér. A meteorológiai szolgálat a viharos időjárás miatt tizenegy megyére adott ki riasztást.

Ukrajna

Több helyen jéggel érkezett az ítéletidő. Kárpátalján fákat döntött ki a viharos szél. Fegyir Filip, a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) kárpátaljai kirendeltségének szóvivője elmondta: 11 település teljesen, míg 19 részlegesen áram nélkül maradt tegnap este. A szél 35 házat rongált meg Beregvidéken, 19 fa zuhant az utakra − tájékoztat a Kárpáti Igaz Szó.

A hatalmas felhőszakadás miatt a domboldalakról lezúduló két sárfolyam öntött el egy utat a Huszti járásban. A helyszínre riasztották a tűzoltókat, akik segítenek megtisztítani és járhatóvá tenni az utat.

A megye jelentős részén továbbra is komoly zivatarok várhatók. A meteorológusok szerint helyenként erős zápor, néhol jégeső és viharos széllökésekre lehet számítani. A térségben elsőfokú, sárga viharjelzés van érvényben.

Rovatok