Index Vakbarát Hírportál

A szabadság napjára ébredt ma Anglia

2021. július 19., hétfő 10:40

Hiába növekedett harmadával a koronavírus-fertőzések száma, a legnépesebb brit országrészben ma (július 19-én) jószerivel minden, korábban bevezetett karanténrendelkezést feloldanak, miközben botrányt kavart, hogy Boris Johnson kormányfő nem akart karanténba vonulni annak ellenére, hogy fertőzöttel került kapcsolatba.

Mi sem fejezi ki jobban azt, hogy Angliában mennyire várták a mai napot, mint hogy ezt a dátumot hónapok óta a „szabadság napjaként” emlegették. Nyitnak az éjszakai bárok és a színházak, nem kötelező immár maszkot viselni a zárt terekben, megszűnik az egyméteres szociális távolságtartási kötelezettség, és szabadabbá válik az utazás.

Mindez pedig olyankor történik, amikor a szigetországban szélsebesen terjed delta-vírusvariáns, és Sajid Javid egészségügyi miniszter szerint akár napi százezerre ugorhat az új fertőzések száma. A Johnson-kormány mégis nyit, mondván, hogy a lakosság több mint kétharmada (67 százaléka) már mindkét oltást megkapta. Az egészségügyi tárcavezető szavai szerint megtörték a vírust, a kórházi kezelés és a halálesetek közötti láncolatot, hiszen a legtöbb ember, akit beoltottak, de elkapja a delta-variánst, csak enyhe lefolyású Covid–19-betegségre számíthat.

Sajid Javid mindezt kénytelen volt saját példájával illusztrálni, ugyanis szombaton közölte, hogy pozitív vírustesztet produkált, annak ellenére, hogy őt magát is kétszer beoltották már. A hír rögtön politikai botrányt kavart, ugyanis az egészségügyi miniszterrel korábban Boris Johnson kormányfő és Rishi Sunak pénzügyminiszter is tárgyalt, vagyis a szabályok értelmében izolálniuk kellett volna magukat. A két politikus azonban először arra hivatkozott, hogy ők a közlekedési ágazatban kipróbált tesztelési program résztvevői, ezért nem maradnak otthon. 

Több sem kellett az ellenzék és a közvélemény egy részének a felháborodáshoz, rögtön firtatni kezdték, hogy a két vezető politikusra ugyan miért ne vonatkoznának a szabályok.

Ekkor Boris Johnson és Rishi Sunak három órán belül visszakozott,

és mindketten bejelentették, hogy tíz napra mégiscsak karanténba vonulnak, hiszen fontos demonstrálniuk, hogy maguk is ugyanazokat a rendelkezéseket követik, mint a lakosság.

Ez a politikai botrány kissé elterelte a figyelmet magáról a nyitásról, holott vezető brit orvosok veszélyesnek és korainak tartják a lazítást, és arra figyelmeztetnek, hogy a hasonló átoltottságú Izraelben az esetszám növekedése miatt éppenséggel újra bevezették a biztonsági távolságtartást. 

Tanácsok Angliába utazó magyaroknak

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint az Angliába utazás egyéni felelősség és egyéni döntés kérdése, de Magyarország nem javasolja a szigetországba utazást a világjárvány miatt. Tudatják továbbá, hogy 

A brit beutazási szabályokkal kapcsolatos részletes információkról ITT tájékozódhat.

(Borítókép: Emberek várakoznak az Egg London szórakozóhely előtt Angliában július 19-én. Fotó: Rob Pinney / Getty Images)

Rovatok