Index Vakbarát Hírportál

Büntetőeljárástól tartva beszüntette tevékenységét egy orosz emberi jogi szervezet

2021. július 19., hétfő 16:18

Egy esetleges büntetőeljárástól tartva beszüntette tevékenységét a Komanda 29 nevű, az információszabadságért küzdő orosz szervezet, amelynek vezetője Ivan Pavlov ügyvéd korábban a Kreml fő bírálójának számító Alekszej Navalnij ellenzéki politikus stábját védte – írja az MTI.

Az orosz nyelvű, rigai székhelyű Meduza hírportál szerint az orosz hatóságok a múlt héten a főügyészi hivatal döntése nyomán blokkolták az ügyvédekből és újságírókból álló szervezet honlapját. A Komanda 29 a döntését vasárnapi közleményében azzal indokolta: félő, hogy a hatóságok következő lépésként büntetőeljárást indítanak a szervezet tagjaival és támogatóival szemben.

A Komanda 29 vezetője ellen április óta büntetőeljárás van folyamatban, mert a hatóságok szerint Pavlov minősített információkat osztott meg a médiával a hazaárulással vádolt Ivan Szafronov volt újságíró, a Roszkoszmosz (Orosz Szövetségi Űrügynökség) volt sajtótanácsadója jogi képviselőjeként.

Tevékenységének beszüntetéséig a csoport hazaárulással és kémkedéssel vádolt személyeket képviselt ügyük tárgyalása során.

A Komanda 29 tudatta továbbá, hogy tagjai folytatni tervezik munkájukat, de önállóan.

Rovatok