Index Vakbarát Hírportál

Elégetik kitüntetéseiket az afganisztáni ausztrál veteránok

2021. július 20., kedd 12:43

Elégetik kitüntetéseiket az Afganisztánból hazatérő ausztrál veteránok, ezzel tüntetve az ellen, hogy Canberra nem hajlandó azonnal kimenekíteni az őket szolgálatuk idején segítő helyi afgánokat. 

Az MTI jelentése szerint ami érdemrendet nem semmisítettek meg, azt postázzák a szövetségi parlament címére. 

A megmozdulást vezető Stuart McCarthy nyugalmazott őrnagy felszólította a kormányt, hogy vizsgálja felül a döntését, és követve az Egyesült Államok példáját két héten belül evakuálja az ausztrál misszió afgán tolmácsait és másokat, akik kiszolgálták a katonai missziót.

McCarthy szerint a kormány a szégyen szimbólumává teszi a háborúban szerzett kitüntetéseket azzal, hogy prédának otthagyja a táliboknak a hű szövetségeseket és családtagjaikat.

Ausztrália szerinte az egyetlen olyan ország, amely "hagyja meghalni a bajtársait".

Az afganisztáni helyzet hirtelen romlásnak indult azzal, hogy az amerikai és a NATO-szövetséges erők megkezdték a kivonulást az országból. Az újjáéledő szélsőséges tálib mozgalom árulónak tekinti azokat, akik a külföldi katonákkal együttműködtek, ezért halálos veszély fenyegeti az ausztrál katonai missziót támogató összes afgánt.

Az ausztrál belügyminisztérium közölte, hogy több tucat olyan kérvényt bírál el, amelyet olyan afgán állampolgárok nyújtottak be, akik együttműködtek az ausztrál katonai misszióval, és ezek az ügyek prioritást élveznek. Mindazonáltal érdemes szem előtt tartani, hogy Ausztráliában szigorú migrációs szabályok vannak életben.

Rovatok