Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárogtak a Belaruszból cégeiket Lettországba áthelyező vállalkozók adatai

2021. július 20., kedd 19:21

Közzétették egy közösségi oldalon olyan belarusz vállalkozók személyes adatait, akik a tavalyi elnökválasztás után kialakult helyzet miatt azt tervezték, hogy Lettországba helyezik át cégjeiket – közölte kedden a lett befektetési és fejlesztési ügynökség (LIAA).

A LIAA beszámolója szerint a múlt héten az egyik közösségi oldalon rábukkant azoknak a belarusz vállalkozóknak a személyes adataira, akik mérlegelték annak lehetőségét, hogy üzleti tanácsadó közvetítésével Lettországba helyezzék át vállalkozásukat. A LIAA erről tájékoztatta a lett állambiztonsági szolgálatot (VDD) és a lett állami adatfelügyeletet (DVI), illetve belső ellenőrzést is folytatott, mely során kiderült, hogy az adatok nem az LIAA-ból kerültek ki.

Az ügynökség hangsúlyozta, csak néhány száz belarusz állampolgár adatait tárolja és ezeknek csak egy kis részét tették közzé korábban. Az ügynökség egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az adatokhoz azok is hozzáfértek, akik megszervezték az adatbenyújtást a belarusz fél részéről.

A LIAA szerint az adatok közzétételét úgy lehet értékelni, mint kísérletet az ügynökség lejáratására, valamint további belarusz vállalkozók elriasztására a Lettországgal való együttműködéstől.

A lett ügynökség kiemelte továbbá, hogy a belarusz  szolgálatok fokozott érdeklődést mutattak azok iránt a vállalkozások iránt, amelyek vezetői kifejezték szándékukat, hogy Lettországba, Litvániába, Lengyelországba és más országokba költözzenek. Ezenkívül beszámolt arról is, hogy ismeretlenek 

megpróbálták feltörni a munkatársai elektronikus levelezését.

A LIAA 2020 végéig 15 belarusz cégnek segített Lettországba költözni, ami több száz új munkahelyet teremtett és csaknem 10 millió euró értékben hozott befektetéseket magával a balti országban.

Belaruszban a tavaly augusztus 9-én tartott elnökválasztás után rendszeressé váltak a hatodszor hatalomra került Aljakszandr Lukasenka elnökrendszere elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. Az ellenzék szerint a 66 éves elnök választási csalással került ismét hatalomra. A választás eredményeit a nyugati hatalmak sem ismerték el – tudósít az MTI.

Rovatok