Index Vakbarát Hírportál

Pegasus-botrány: államfő volt a legmagasabb rangú célpont

2021. július 20., kedd 18:55

Emmanuel Macron francia elnök, Edouard Philippe akkori miniszterelnök és tizennégy miniszter az egyik mobiltelefonszáma is rajta van azon a listán, amelyen az izraeli cég, az NSO Pegasus nevű kémprogram 2017-es célpontjai szerepelnek – derül ki a Le Monde cikkéből. A lap szerint az államfőt és kormányának tagjait a marokkói vezetés megbízásából hallgatták le az észak-afrikai ország titkosszolgálatai.

Marokkó egyike a tíz országnak, amelyről kiderült, hogy használja a Pegasust. Keddi hivatalos bejelentések szerint a francia ügyészség már vizsgálja a gyanút, hogy a marokkóiak francia újságírókat is lehallgattak.

Emmanuel Macron hivatala, az Élysée-palota a Le Monde információját úgy kommentálta, hogy „rendkívül komoly” gyanúról van szó, amelynek minden részletére fényt kell deríteni. A francia államfő egyébként nagy iPhone-rajongónak számít  – jegyzi meg a lap –, a hivatalos elnöki fotóján is el van rejtve kettő.

Portrait officiel. pic.twitter.com/fAhSZJvPa5

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 29, 2017

Az ügyben kiszivárogtatott lista tanúsága szerint világszerte eddig 50 ezer olyan telefonszámról tudnak, amelyet feltörhettek a Pegasusszal, hogy információkat szerezzenek a tulajdonosáról. A The Guardian korábbi cikke szerint a marokkóiak körülbelül 10 ezer telefont hallgathattak le. Ami a szinten Pegasus-felhasználó Magyarországot illeti, eddig 300 telefonszámról tudni. Orbán Viktor valószínűleg 2017-ben állapodott meg az NSO kémprogramjának a megvásárlásáról Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, az NSO ugyanis csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el a Pegasust.

Rovatok