Index Vakbarát Hírportál

A csehek ragaszkodnak a fegyvereikhez, alkotmányt is módosítanak értük

2021. július 21., szerda 15:25

Jóváhagyta a prágai törvényhozás felsőháza, a szenátus, hogy az alkotmány részét képező Emberi Jogok Listáját kibővítsék egy bekezdéssel:

az állampolgárnak a törvényben megállapított feltételek szerint joga van fegyverrel védelmeznie saját és más emberek életét.

Az alkotmány módosítását a képviselőház, a parlament alsóháza már korábban jóváhagyta, életbe lépéséhez már csak az államfőnek kell aláírnia. Miután úgynevezett alkotmánytörvényről van szó, az elnök nem vétózhatja meg.

Az alkotmány módosítása reagálás az Európai Uniónak a fegyvertartást szigorító igyekezetére – hangzott el a szenátusi vitában az MTI tudósítása szerint.

A javaslat kezdeményezői szerint Csehország ezzel elejét veszi annak, hogy a fegyvertartási jogot alsóbbrendű törvénnyel korlátozni lehessen, s egyben megerősíti a cseh kormány tárgyalási pozícióit az Európai Unióval szemben.

Martin Cervícek polgári demokrata szenátor, az alkotmánymódosítás egyik támogatója úgy fogalmazott: az Európai Unióban erősödnek a fegyvertartást korlátozó tendenciák, a lakosság lefegyverzése pedig nem hoz nagyobb biztonságot, mert a bűnözők törvénytelenül is be tudnak szerezni fegyvereket. 

Csehországban erős ellenkezést váltott ki az Európai Unió igyekezete a törvényes fegyvertartás korlátozására a terrorizmus elleni harcra való hivatkozással. Az ezt elutasító petíciót, amely most az alkotmány módosításához vezetett, több mint százezren írták alá. A rendőrségi kimutatások szerint a 10,7 milliós Csehországban mintegy 310 ezer embernek van fegyvertartási engedélye.

Bár nehezen összehasonlítható a két ügy, Lengyelországban augusztus elejére halasztotta az alkotmánybíróság azt a döntést, hogy kimondja-e: a lengyel jog az uniós jog felett áll. 

Rovatok