Index Vakbarát Hírportál

Lefejezték a tálibok az amerikai hadsereg afgán tolmácsát

2021. július 23., péntek 10:40

Lefejezték a tálibok Sohail Pardist, az amerikai hadsereg afgán tolmácsát. Mások is attól tartanak, hogy hasonló sorsra juthatnak – számolt be a CNN.

Az amerikai hírtelevízió információi szerint a férfi éppen egy családi ünnepségre tartott. Május 12-én egy sivatagi szakaszon hajtott keresztül, amikor tálib fegyveresek állták útját. Sohail Pardis a gázra lépett, de nem sikerült elmenekülnie.

Szemtanúk szerint a tálibok meglőtték az autóját, megpördült és megállt. Ezt követően a fegyveresek kirángatták Pardist, és helyben lefejezték.

Egy barátja és munkatársa szerint napokkal az eset előtt a férfi már kapott halálos fenyegetéseket a táliboktól, miután rájöttek, hogy tolmácsként dolgozott az Egyesült Államoknak 16 hónapon keresztül a húszéves konfliktus alatt. Amerikai kémnek és árulónak bélyegezték, és megfenyegették, hogy megölik őt és a családját.

Sohail Pardis egyike volt annak a több ezer tolmácsnak, akik az amerikai hadseregnek dolgoztak. Nekik most a tálibok megtorlásával kell szembenézniük, miután a terrorszervezet Afganisztán egyre nagyobb területein veszi át az ellenőrzést.

Július 14-én a Fehér Ház azt közölte, hogy elindítják a „Szövetségesek menedéke” nevű hadműveletet, amelynek célja a veszélyben lévő afgán tolmácsok kimenekítése. John Kirby, a Pentagon szóvivője szerdán úgy nyilatkozott, hogy az Amerikai Védelmi Minisztérium „fontolóra veszi a lehetőségeket” az afgán származású menekültek és családjaik elhelyezésére.

Rovatok