Index Vakbarát Hírportál

Angela Merkel most nem kér az afgán bevándorlókból

2021. július 23., péntek 08:47

Angela Merkel történelmi pálfordulásának nevezi a Bild a német kancellár csütörtöki kijelentését, miszerint nem lehet mindenkit befogadni. 

A német lap Angela Merkel sajtótájékoztatóján kérdezte meg, hogy a 2015-ös menekültválság mintájára, amikor Németország kitárta a kapukat a polgárháború elől menekülő szíriaiak százezrei előtt, várható-e hasonló lépés az amerikai kivonulás után valószínűleg meginduló afgán menekültáradat esetén.

Már nagyon sok afgánt befogadtunk, másként kell megközelítenünk a kérdést

– hangzott a válasz, amit a kancellár azzal is megtoldott, hogy Németország nem tud minden problémát megoldani, ami az afganisztáni válságban gyökerezik. 

A Bild szerint ennek az az üzenete a tálibok elől Európába, azon belül is Németországba készülő afgánok millióinak, hogy 

maradjanak inkább otthon. 

A 2015-ös válság idején egy év alatt több mint egymillió menekült érkezett Németországba.

Ő a mi anyánk, vár minket 

– mondta akkor egy Merkel-plakátos menekült az újságíróknak a budapesti Keleti pályaudvar előtt, és Németországba érve sokan közös szelfiket készítettek a kancellárral. A bevándorlás gyakorlatilag kikerült a hatóságok ellenőrzése alól. A Bild szerint Merkel tegnap világossá tette, hogy ez nem ismétlődhet meg. 

A liberális FDP politikusa, Alexander Graf Lambsdorff a lapnak azt mondta, Merkel 2015-ös menekültpolitikája erősítette meg a bevándorlásellenes és euroszkeptikus AfD-et.

A kancellár mostanra belátta tévedését, de sajnos túl későn

– fogalmazott a szabaddemokrata politikus. 

CDU-tag történész, Andreas Rödder szintén fordulópontról beszélt. Szerinte Merkel mostani álláspontja merőben más, mint a 2015-ös „humanitárius kötelesség” megfogalmazása volt, az afganisztáni misszió mérlegével kapcsolatban pedig a tanácstalanság elismerését jelenti. 

A Bild summázata szerint meg kell engedni, hogy a hazahívott német katonák afgán segítői Németországba jöhessenek, hiszen ők valóban az életükkel játszanának, ha ott maradnak. Másoknak viszont le kell mondaniuk erről az utazásról.

Rovatok