Index Vakbarát Hírportál

Tibetbe utazott a kínai elnök

2021. július 23., péntek 18:18

Hszi Csin-ping kínai elnök személyében harminc év után először járt kínai vezető Tibetben. Az állami média azonban csak pénteken számolt be a szerdai államfői látogatásról, mivel a nyugat-kínai tartomány helyzete továbbra is érzékeny téma Kínában és a nemzetközi közösség berkein belül egyaránt. 

Ahogy a BBC írja, a pekingi vezetést a tibeti kultúra és vallás elnyomásával vádolják, amit a kínai kormány következetesen tagad. 

Az elnök Lhászában meglátogatta a Potala palotát, a száműzött dalai láma, és a mindenkori tibeti vezető székhelyét. A kínai állami média jelentése szerint Hszi Csin-ping időt szánt arra, hogy megismerkedjen a etnikai és vallási ügyekben, valamint a tibeti kultúra megőrzésére tett erőfeszítésekkel. 

A China Daily szerint a kínai vezető gratulált „Tibet békés felszabadításának" 70. évfordulója alkalmából, és hangsúlyozta a Kínai Kommunista Párt (KKP) kormányzási irányelveinek teljes alkalmazását Tibetben annak érdekében, hogy megnyissák a fejlődés és tartós stabilitás új fejezetét a térségben.  

Bizonyított, hogy a KKP nélkül nem lenne új Kína, ahogy új Tibet sem. A KKP Központi Bizottságának irányelvei és rendelkezései Tibetet érintően teljesen helytállóak

– jelentette ki Hszi Csin-ping. 

A kínai elnök nem először járt Tibetben, tíz évvel ezelőtt, alelnökként járt arra utoljára. Kínai vezető utoljára Csiang Cö-min személyében, 1990-ben látogatta meg a térséget. 

Az állami média több, nagyon meghatónak szánt felvétellel emlékezett meg a látogatásról. Alább az egyik. 

Egyébként Tibetben beindult a turizmus, a koronavírus-járvány miatt egyre több kínai választja a belföldi utazást, Tibet pedig egyre népszerűbb célpont. A helyiek arra panaszkodnak, hogy a turisták leamortizálják a kulturális örökségeket. Éppen ezért, úgy hírlik, a kínai hatóságok korlátozni tervezik a turisták számát Lhászában. 

Rovatok