Index Vakbarát Hírportál

További 200 millió Pfizer-vakcinát vásárol az Egyesült Államok

2021. július 24., szombat 15:52 | aznap frissítve

Az amerikai kormány további 200 millió Pfizer vakcinát vásárolt meg, amelyeket elsősorban a gyerekek beoltásához fognak felhasználni – közölte egy anonim kormányzati forrás.

A 12 év alattiak oltásának lehetőségét egyelőre még csak vizsgálja az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA), de a kormány készen akar állni arra az esetre, ha megérkezik az engedély.  A gyermekek mellett a megvásárolt vakcinák egy részét harmadik oltásként fogják majd beadni az embereknek. 

A kormány egy, a korábbi szerződésekbe foglalt opció érvényesítésével kötötte le a vakcinákat, amelyeket 2021 ősze és 2022 tavasza közt fog leszállítani a Pfizer. A CNN értesülése szerint a Pfizer azt is megígérte, hogy ha jóváhagyják a 12 év alattiak oltását, akkor a Pfizer 65 millió dózist azonnali hatállyal leszállít az amerikai kormánynak, hogy megkezdhessék az ő oltásukat .

Az amerikai iskolai tanév kezdetéig már csak néhány hét van hátra, így a gyermekek oltására várhatóan már csak az tanítási időszak alatt kerülhet majd sor. Az 5 és 11 év közti gyermekek esetében szeptemberben zárulhatnak le a klinikai vizsgálatok és röviddel ezután megérkezhet a vakcinának a korosztályukban való vészhelyzeti felhasználására vonatkozó engedély is, amire a negyedik hullám berobbanása esetében szükség is lehet. 

Ezt valamivel később a 2 és 5 év köztiekre vonatkozó adatok követhetik, de az ő esetükben az engedélyezéssel valószínűleg várni fognak október végéig vagy novemberig is, hogy több adat álljon rendelkezésre az idősebb gyermekek oltása után. 

Rovatok